Eva Turnová: Jakoby

19. leden 2024

Čím jsem starší, tím častěji vzpomínám na svou babičku, u které jsem bydlela ve svých sedmnácti letech, v době, kdy se kolem člověka rojí nejvíc nápadníků. Babička jim udělovala přezdívky – Jindra byl Ánry, Damašek byl Aksamit a Davidové měli čísla. Jedly jsme polomáčenky a bavily se o tom, jestli má židle duši.

Babička vždycky díky mým výrokům dostávala několikaminutové záchvaty bujarého smíchu.

Když jsem se odstěhovala, babička zapškla. V bytě chřadly kytky, chcípla kočka a v televizním programu byly přeškrtané všechny slovenské pořady.

Čtěte také

Sousedka slovenského původu totiž omylem zavadila babičce ve výtahu o ňadro a babička pak propiskou kreslila sousedčiny povadlé vnady a kresbičkami jí zahlcovala schránku. Sousedka babičce zase na oplátku stříkala prádlo na balkoně savem.

Těžko říct, odkud se bere stařecká nevraživost. Bylo by logické, že ke stáru už to člověk doklepe s tím počtem kamarádů, co má, ale čím jsme starší, tím jsou vztahy křehčí a kvůli zdánlivé banalitě se škrtá jak o život. Přitom i jednodenní nenávist je slušný energetický záběr.

Škrtaj i mladý

Čtěte také

Vyrážím do kavárny mezi mladé; sednu si ke stolku, u kterého dvě středoškolačky právě vedou rozhovor: „… no a Fery začal chodit s Terkou, ale pořád jakoby balil Lenku. Kamarád Lenky, Honza, kterej jakoby znal i Feryho, to profláknul Terce na fejs a ta to Ferymu vyčetla ve zprávách, jakoby ne televizních, chápeš. Fery zrovna večeřel s Lenkou a všechny hustý zprávy od Terky jí četl, dělal si z ní trochu jakoby prostě srandu. Lenka pak seřvala Honzu, proč to jakoby víří, Honza vyčetl Terce, že to řekla Ferymu, ta to řekla znova Ferymu a ten si zablokoval…“

„Koho?“ skočila jí do řeči kamarádka.

„No Lenku.“

Eva Turnová

„Proč Lenku?“

„Že seřvala Honzu.“

„Spíš že Feryho jakoby nechtěla, ne?“

„Jak to mám jakoby vědět?“

Takže už škrtaj i mladý. Ale zatím jenom jakoby…

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.