Zákon o RTVS nezůstane u ledu, říká poslanec SNS. Odložili ho, aby uklidnili veřejnost, míní právník

27. březen 2024

Slovenská vládní koalice odložila zákon, na jehož základě se má radikálně změnit veřejnoprávní RTVS. Proti záměru Ficovy vlády zreformovat fungování rozhlasu a televize se postavili nejen novináři na Slovensku, ale také mezinárodní novinářské organizace. Potřebuje RTVS velký otřes, nebo se slovenská vláda snaží umlčet kritická média? V Pro a proti diskutují poslanec za Slovenskou národní stranu Roman Michelko a právník a novinář Tomáš Němeček.

Ačkoliv byl zákon o proměně slovenského veřejnoprávního média odložen, vláda Roberta Fica od záměru změnit RTVS, dát ji nové jméno a přenastavit systém dohledu nad jejím fungováním, neustupuje.

Čtěte také

„Minulý týden se jednalo s lidmi, kteří měli k zákonu připomínky. Výhrady některých rezortů, například ministerstva financí, budou v zásadě přijaté. A protože byla včera legislativní rada vlády a dneska má být jednání vlády, tak už se to technicky nedalo stihnout. V žádném případě to neznamená, že se tento zákon dá k ledu,“ popisuje poslanec Michelko.

Právník Němeček ale takovému vysvětlení nevěří: „Vládní koalice s ohledem na volbu prezidenta a na připomínky rezortů zákon odložila. Ale jenom proto, aby uklidnila veřejnost. Tím zákonem si chce politicky podřídit slovenský veřejnoprávní rozhlas a televizi. Nemá být vůbec schvalován.“

Česká cesta?

Vláda podle poslance Michelky ale přijímá návrhy z mnoha stran a snaží se dojít ke kompromisu. Jejím cílem je inspirace systémem kontroly, ve kterém fungují veřejnoprávní média v Česku. 

Čtěte také

Novela se ale ve skutečnosti podle právníka Němečka Českem neinspiruje. „Nejdete českou cestou, že by se zapojilo více institucí. Všechno dáte do rukou Národní rady, která naráz zvolí celou novou radu spojené televize a rozhlasu. Uvážete si veřejnoprávní médium na krátký řetízek,“ varuje.

Médium ale podle vlády nezávisle zůstane. „Je to definováno dvěma parametry. Musí tam být odborníci z oblasti práva, ekonomiky, rozhlasového a televizního vysílání. Zároveň nesmí mít vazbu na jakoukoliv politickou stranu,“ tvrdí poslanec Michelko. To se podle něj podaří udržet.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , fos
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.