Výstavu nazvala Ženy si musí zakrýt hlavu, protože nejsou obrazem božím. Je to symbol, vysvětluje výtvarnice Foustková

23. leden 2024

Výtvarnice Alena Foustková svou nejnovější výstavu nazvala Ženy si musí zakrýt hlavu, protože nejsou obrazem božím. „Ten název pochází z kodexu křesťanského církevního práva, který byl platný až do roku 1917. Stále je ale provokativní. I v současnosti, kdy ženy pořád ještě nemají svá práva, případně vlastnictví svého těla a svých představ, takových, jaké by chtěly.“

Čtěte také

„Ten název je mnohoznačný a vlastně je to i symbol,“ doplňuje v pořadu Hovory. „Inspirací mi byla studentka, která zpracovala v absolventské práci vlastní trauma. Když moje maminka viděla, co na výstavu připravuji, lomila rukama,“ přiznává.

Alena Foustková pochází z Karviné, v Praze vystudovala Akademii výtvarných umění a část života prožila v exilu v Kanadě, kam odešla s manželem v polovině 80. let. Po návratu se věnuje výuce a vlastní výtvarné práci.

Jaké historické křivdy reprezentují v její tvorbě vulvy? Jsou humor a nadsázka cestou k osvobození od traumatu? A proč je pro umělkyni důležité zpracování biblických témat ženským pohledem? Poslechněte si v pořadu Hovory Petra Viziny.

Alena Foustková: Reflexe aneb Hledejte Vendulu
autor: Petr Vizina
Spustit audio

Související

  • Alena Foustková: Mumbo Jumbo

    Galerie kritiků v Paláci Adria v Jungmannově ulici v Praze představuje do 18. dubna pod názvem "Mumbo Jumbo" kolekci obrazů, grafik, koláží, objektů a instalací u n...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.