Vodrážka z Deníku N: V kumulaci funkcí na městských částech a magistrátu je velký střet zájmů. Praze to může způsobit problémy

15. únor 2023

Koalici na pražském magistrátu ve středu nakonec podepíšou zástupci koalice Spolu, Pirátů a hnutí STAN. Primátorem by se měl stát poslanec Bohuslav Svoboda z ODS, který bude mít na starosti bezpečnost, energetiku a zahraniční vztahy. Přestože bylo vítězné Spolu původně jen krůček od koalice s hnutím ANO, spojenectví nakonec vytvoří s Piráty, kteří vystoupili z aliance s Prahou sobě.

Čtěte také

Prvním náměstkem primátora se má stát dosavadní primátor Zdeněk Hřib z Pirátské strany, který se bude zabývat dopravou. Pozice řadových náměstků obsadí europoslanec Jiří Pospíšil z TOP 09 a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija z ODS.

Hned několik členů vedení si tak chce ponechat více politických funkcí. Podle Prokopa Vodrážky z Deníku N, který se pražské politice dlouhodobě věnuje, má kumulace funkcí z městských částí a celopražské politiky dlouhou historii.

Kumulace politických funkcí

„Je třeba mluvit o tom, že tato kombinace přináší z mého pohledu velký střet zájmů a je to pro město problémové. Když se podíváme na to, že teď bude náměstkyní Alexandra Udženija a nechala by si i pozici starostky na Praze 2, můžou nastat problémy,“ říká Vodrážka.

Čtěte také

Příkladem může být koordinace protidrogových kontaktních center, které by měli být rovnoměrně rozdělené po celé Praze. Dá se však předpokládat, že obyvatelé Prahy 2 centrum nebudou ve své městské části chtít.

„Bude se tak muset vyvažovat zájem občanů Prahy 2 a zájem velké Prahy. Podobně jak v současnosti mluví pan Svoboda, mluvil v minulosti i pan Dolínek, který říkal, že jako poslanec bude moct řešit problémy Prahy na celostátní úrovni, což je potřeba. Myslím si ale, že je to možné i jinak, než že bude primátor nebo náměstek sedět přímo v Poslanecké sněmovně,“ vysvětluje Vodrážka.

Piráti bez Prahy sobě

Vznik nové koalice Spolu a Pirátů umožnilo teprve vyvázání spojenectví Pirátské strany s hnutím Praha sobě. Podle odstupujícího primátora Hřiba totiž Praha sobě nebyla pro vítěznou koalici přijatelná.

Když se podíváme na to, že teď bude náměstkyní Alexandra Udženija a nechala by si i pozici starostky na Praze 2, můžou nastat problémy.
Prokop Vodrážka

„Cítili jsme tlak, kterému čelili Piráti jak zevnitř strany, tak od všech vyjednávajících stran. Nicméně to, že se neustále ohánějí vládním půdorysem, je pro nás nepřijatelné, protože i my zastupujeme hlasy voličů, kteří v parlamentních volbách hlasovali pro současnou vládu,“ komentuje dosluhující radní pro kulturu z uskupení Praha sobě Hana Třeštíková.

Čtěte také

Piráti především argumentovali tím, že pokud by s Prahou sobě nerozvázali spojenectví, vládli by lidé z ANO a možná by se na vládě nějakým způsobem mohlo podílet i SPD.

„My si to nemyslíme, protože se to jasně ukázalo v prosinci při zasedání zastupitelstva, které se už chýlilo k tomu, že by byla zvolená nová rada i hlasy hnutí ANO. To se ale v prosinci nestalo, a proto si myslím, že jsme mohli mít silnější pozici pro vyjednávání tak abychom se jako Praha sobě i Piráti podíleli na koalici,“ říká Třeštíková.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.