Ve druhé vlně Milostivého léta pomáhal Člověk v tísni v Ústeckém kraji řešit hlavně dluhy na nájmu

30. listopad 2022 12:28

Dlužníkům končí 30. listopadu druhá možnost zbavit se některých exekucí – třeba u zdravotních pojišťoven, měst, nebo státních firem. V rámci akce s názvem Milostivé léto mohou zaplatit jistinu, tedy původní dluh, a zbavit se tak úroků a pokut. Na to ale lidé často nemají peníze a nevědí si ani rady s vyřízením potřebných formalit.

V Ústeckém kraji vyhledalo pomoc dluhových poraden organizace Člověk v tísni 85 lidí – zájem byl tedy zhruba stejný jako v první vlně. Poradci navíc vyřídili desítky telefonátů.

„Máme pobočky v Ústí nad Labem, Děčíně, Lovosicích, Bílině a Chomutově. Největší zájem byl asi v Ústí nad Labem a Chomutově, protože tam nám figuruje Chomutovská bytová, a my jsme řešili spoustu případů, kdy byly vysoké nájmy příslušenství,“ doplnila dluhová poradkyně Lenka Stiborová

Týkalo se to i rodiny Adamových z Chomutova. „Byla tam vlastně jen jedna exekuce, a to ve výši 3,5 milionu korun. My jsme uhradili jistinu, která tvořila 160 000 korun a zbytek jim odpadl – takže jsou teď bez dluhů. To příslušenství dělá velkou neplechu u těch nájmů,“ doplnila Stiborová.

Člověk v tísni pomáhá nejen s dluhy

V Ústeckém kraji takto organizace Člověk v tísni pomohla 19 dlužníkům, za které zaplatila 870 000 korun.

Mezi desítkami dalších, kteří tuto podporu nedostali, ale pomoci se jim i tak dostalo, byla také paní Marie z Ústecka. „Syn je ve výkonu trestu, takže jsem chtěla za něj, aby se z toho dostal. No, abych pravdu řekla, tak jsem ani neměla přehled – dluhy byly dost vysoké,“ popisuje.

I přesto, že se žádostí o dar ze sbírky na zaplacení některých dluhů paní Marie neuspěla, je ráda, že se na poradnu Člověka v tísni obrátila. „Tam mi hodně pomohli, všechno mi vysvětlili. Já bych sama o sobě vůbec nic nevyřídila. Něco se uhradí a něco asi ne,“ konstatuje paní Marie. O konkrétních částkách ale mluvit nechce.

Dluhová poradkyně Lenka Stiborová s pomocí nekončí: „Paní Marie je velice hodný člověk – svého syna podporuje. Určitě máme v plánu ještě vyplatit nějaké exekuce, které se Milostivého léta týkají. Pak budeme postupovat tak, že si spočítáme, jaké celková částka nám tam zůstala a půjdeme cestou oddlužení.“

Spustit audio

Související