Silvie Lauder: V pasti pohlaví. O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku

17. březen 2024

Více než sto let poté, co ženy získaly volební právo, a desítky let poté, co získaly i ostatní práva, v české i západní společnosti stále rezonuje takzvaná ženská otázka. Takových otázek je ale celá řada, od péče o děti přes různé platové podmínky a obtíže mladých žen a matek s malými dětmi při hledání práce až po nízké tresty za sexuální násilí.

Novinářka Silvie Lauder se těmto a dalším tématům věnuje dlouhodobě na různých platformách. Nejpřehledněji je však rozebrala ve své první knize V pasti pohlaví, v níž se věnuje postavení žen ve společnosti a genderovým otázkám.

Vybrané kapitoly z knihy připravila pro rozhlas: Iveta Novotná
Čte: Barbora Goldmannová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 7. 3. 2024

Autorka poukazuje na skutečnost, že moderní společnost se těmito problémy v podstatě odmítá zabývat a že lidé stále dělají, jako by se jich a jejich okolí daný problém netýkal, případně ho bagatelizují.

Nelze se proto divit, že je z nevědomosti náhle vytrhne nedávná kauza udělení podmínečného trestu za několikaleté opakované sexuální násilí na nezletilé dívce. Jak ale dokládá Silvie Lauder, případ této dívky je jen jedním z mnoha.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autoři: Silvie Lauder , Iveta Novotná
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.