Ruský prezident Putin v Japonsku o Kurilských ostrovech

16. listopad 2000

Územní nároky Ruska a Japonska na Dálném Východě brání už desítky let uzavření mírové dohody. Vleklý spor mezi oběma zeměmi se táhne nepřetržitě od konce 2. světové války, kdy Rusko obsadilo čtyři jižní Kurilské ostrovy, které ovšem Japonci tradičně nazývají „Severní teritoria“ a na něž si Japonsko z principiálních důvodů nadále činí nárok.

Přitom hospodářský význam těchto nevelkých ostrovů je nepatrný – jsou velmi řídce osídlené a kromě rybolovu a několika stád ovcí zde doslova nic není – a v dnešní době moderních dalekonosných zbraní by neměly tyto ostrovy už téměř žádný smysl ani jako případné strategické vojenské základny.

Přesto se zdá být spor Ruska a Japonska o Kurilské ostrovy prozatím neřešitelný. Politikové na obou stranách čas od času navrhují různé kompromisy, ale nikdo ve skutečnosti není ochoten ustoupit - nejspíše jen proto, aby neutrpěla jeho prestiž.

Hledají se přitom i dost krkolomná řešení. Tak nyní navrhl předseda japonské vlády – Yoshihiro Mori – aby sporné Kurilské ostrovy nadále (přesněji: ještě po určitou dobu) spravovalo Rusko s tím, že se formálně stanou součástí japonského území. To ovšem ruský prezident Vladimír Putin rezolutně odmítl: „Japonský návrh je odvážný a dobře promyšlený,“ poznamenal přitom prezident Putin, „ale neodpovídá přesně ruským představám.“

Jaké konkrétně jsou tyto ruské představy však Putin blíže nevysvětlil. Ruský prezident na oplátku předložil Japoncům vlastní návrhy, jak by se mělo - podle jeho názoru - dosáhnout postupně mírového uspořádání mezi oběma zeměmi - ale o Kurilských ostrovech se zde nemluví. Dalo by se proto nepřímo usuzovat, že Rusko Kurily prostě nechce Japonsku vydat.

Prezident Putin navrhuje uzavřít „prozatímní“ mírovou dohodu a odložit tak řešení Kurilských ostrovů někam do vzdálené budoucnosti – ovšem s tím zase nesouhlasí Japonci.

Japonsko trvá na tom – a v tom se jeho postoj už řadu let nemění - aby byla otázka sporných ostrovů vyřešena jako první, tedy rozhodně ještě před formálním uzavřením míru s Ruskem. Ačkoli Rusko má nepochybně zájem na zlepšování vztahů s Japonskem a na co nejširším rozvíjení dvoustranné, hlavně ekonomické spolupráce, zatím se zdá, že Rusové by prostě nepřenesli přes srdce ztrátu dalšího území, sebeméně významného, kdesi na Dálném Východě. Na tom zřejmě nic nezmění ani prezident Putin, i kdyby se chtěl – z praktických důvodů – s Japonskem sblížit co nejvíce.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.