Robert McNamara. Šedá eminence americké politiky a karibské krize

25. prosinec 2023

Jeho jméno je spojeno s jedním z největších traumat amerických moderních dějin. Pod jeho vedením totiž eskalovala americká válka ve Vietnamu. Bývalý americký ministr obrany Robert McNamara, jenž v roce 1995 jako první z nejvýše postavených amerických politiků veřejně a jednoznačně přiznal omyl války ve Vietnamu.

Za jeho působení ve funkci se válka, která si do roku 1973, kdy z Vietnamu odešly poslední americké jednotky, vyžádala životy téměř 60 tisíc Američanů a více než miliónu Vietnamců, vystupňovala.

McNamara postupně dospěl k přesvědčení, že válku nelze vyhrát, a na začátku roku 1968 odstoupil, aby následujících 13 let v čele Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj pomáhal nejchudším státům.

Čtěte také

Téměř 30 let se McNamara odmítal vyjadřovat k americké účasti ve válce ve Vietnamu. Mlčení prolomil až v roce 1995, kdy vydal paměti Pohled zpět: Tragédie a poučení Vietnamu.

V nich tvrdí, že americká vláda se tehdy ve Vietnamu „hrozně mýlila“, a zároveň přiznal, že se USA v případě války ve Vietnamu nezachovaly správně a že se neměly zaplést do tohoto konfliktu. Stal se tehdy nejvýše postaveným americkým politikem, který veřejně a jednoznačně řekl, že vietnamská válka byla chybou.

Roberta McNamaru připomenou v repríze pořadu Portréty historik Jan Adamec a publicista Jan Sedmidubský.

Dokument na webu najdete do 25. ledna 2024.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související