Projekt 240 mil ke svobodě

14. červenec 2015

O osudu států a národů po druhé světové válce se rozhodovalo i na Jaltské konferenci, kde se v roce 1945 sešli Stalin, Roosevelt a Churchill. Spojenci se domluvili, kde se potkají jejich armády, a tím dopředu vymezili sféry vlivu.

Takzvanou demarkační linii stanovili na hranicích bývalého Československa. Během závěrečných bojů se ale posunula až za Plzeň. Definitivně se ustanovila až na konci května roku 1945.

Nadšenci z pražského vojenského klubu Old Car Rangers se rozhodli demarkační čáru znovu objevit a historickými vozy projet. Muži a ženy v amerických uniformách a originálních strojích vyrazili na týdenní cestu v polovině června. Nad akcí převzala záštitu Americká ambasáda.

„My jsme klub Old Car Rangers a zaobíráme se jen historií americké armády. Proto jedeme po americké straně demarkační linie, protože je nám to blízké. Máme rádi Ameriku, máme rádi svobodu, máme rádi americká auta," vysvtěluje vedoucí konvoje Aleš Vaněk, proč v konvoji nemohou být příznivci historie, kteří mají vozy typu GAS, tedy sovětské vozy.

Kudy vede demarkační linie

Plzeň, květen 1945

Demarkační linie vede od Bublavy v Krušných horách, přes Rokycany až k Českým Budějovicím. Po cestě můžeme najít několik pomníků, které ji připomínají. Přípravy na cestu trvaly členům klubu Old Car Rangers více než rok.

„Narazili jsme při tom plno zajímavých věcí. Například to, že v podstatě nikdo nevěděl, kudy přesně linie vedla. To bylo velké pátrání. Jedna ze zajímavostí, na kterou jsme cestou narazili v obci Březina u Stupna, je bodákem obkreslená helma generála Pattona do kůry starého dubu," popisuje hledání demarkační linie demarkační Aleš Vaněk.

Jako přípomínka toho, že za druhé světové války bojovaly po boku Američanů také britské a australské jednotky, má na sobě jeden z účastníků konvoje skotský kilt.

„Konkrétně moje jednotka jsou speciální jednotky ze severní Afriky, Popski's Private Army. V podstatě to byla jedna z prvních jednotek typu SAS, posléze zelených baretů," vysvětluje Jan Onhajzr.

Konvoj se skládá z 21 vozů, jde zejména o vozy typu Jeep Willys nebo FORD GPW. “Vidíme tu i Dodgky, GMC, z poválečné provenience MUTTy, což jsou vozidla, které sloužila americké armádě za vietnamské války,” popisuje složení konvoje Jan Onhajzr, člen klubu Old Car Rangers.

Demarkační linie

Celá akce má připomenout, že demarkační linie pro nás neznamenala jen konec druhé světové války, ale také začátek studené války. A díky tomu, že linie procházela západními Čechami, zůstala naše republika v sovětské sféře vlivu.

„Samozřejmě lidé na to reagují, vzpomínají, nebo přemýšlejí o tom, jak by to bylo, kdyby západní spojenci došli dál na východ. Možná bychom neprožili čtyřicet let nesvobody," popisuje Jan Onhajzr reakce obyvatel vesnic, kudy konvoj projížděl.

Jako další akci plánuje klub Old Car Rangers mapování postupu jednotlivých jednotek armády Spojených států na bývalém území Československa.

autoři: lsm , Jana Tupá
Spustit audio