Prezident na jedno použití? Co čeká Zelenského po válce

24. listopad 2023

Šašek, loutka, prezident, hrdina. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostává během své profesní dráhy různé nálepky. Jeho zásluhy na tom, že Ukrajina dokáže i víc než rok a půl po vypuknutí války vzdorovat početnější, nemilosrdné ruské armádě, jsou však nesporné. Jak se dokázal tak rychle zorientovat v tomto existenčním zápase svého národa? A zvládne se po válce adaptovat zpět na mírového prezidenta – pokud bude chtít vůbec ještě kandidovat?

Kdyby nebylo ruské agrese, konaly by se na Ukrajině na jaře 2024 prezidentské volby. Kvůli mimořádné situaci však dosud není jasné, zda budou skutečně vypsány, nebo v prezidentské funkci dál setrvá Volodymyr Zelenskyj. Původně vystudovaný právník, následně úspěšný herec, scenárista a producent a nakonec prezident v době, kdy na Ukrajinu podle zaútočilo Rusko.

Čtěte také

Narodil se v roce 1978 do inženýrské a židovské rodiny v ukrajinském (tehdy sovětském) městě Kryvyj Rih. Část dětství strávil v Mongolsku, kde otec nějakou dobu pracoval. „Byl z rodiny takové té klasické sovětské technické inteligence,“ připomíná v podcastu na Východ! Ondřej Soukup. „Doma měli velkou knihovnu se světovými klasiky. Rodiče syna velmi podporovali ve všeobecném kulturním rozhledu.“

Vždy drobnější Volodymyr splnil představu rodičů o spořádaném životě a vystudoval práva. Jako právník ale nikdy nepracoval. Velice brzy v životě pochopil, že patří víc do světa šoubyznysu. „Byl vtipný, vynalézavý a činorodý a měl cit pro lidi,“ charakterizuje jeho tehdejší vystoupení Josef Pazderka.

Po vítězství v televizní humoristické soutěži KVN se Zelenskyj stal známým nejen na Ukrajině.

„Kdo uspěl v téhle soutěži, byl najednou obrovsky populární v postsovětském prostoru, kde stovky milionů lidí mluví rusky. To se Zelenskému povedlo s jeho skupinou, později nazvanou Kvartal 95 podle nějaké bytové části Kryvého Rihu. Byl to samozřejmě fenomenální úspěch bez jakýchkoli linek směrem k nacionalismu nebo Ukrajině,“ vysvětluje Pazderka.

Čtěte také

Rostoucí herecký a scenáristický úspěch zúročil i v Rusku. K politice se příliš nevyjadřoval. Pak ale přišly události na Majdanu a válka na Donbase. Zelenskyj, tehdy už jako slavná televizní osobnost, při jedné cestě na východ Ukrajiny podpořil tamní vojáky proti Rusku.

„Což mu také podle různých svědectví vlastně zkazilo jeho ruský byznys. V Rusku se vůči němu začnou vymezovat s tím, že je to nacionalista,“ nastiňuje Pazderka.

Služebník lidu

Naplno vstoupila politika do Zelenského kariéry seriálem Služebník lidu. Z té doby také Zelenskyj začíná být spojován s významným ukrajinským oligarchou Ihorem Kolomojskym. A seriálové dění se více či méně plánovaně propsalo i do reality, když se Volodymyr Zelenskyj rozhodl kandidovat na ukrajinského prezidenta.

Čtěte také

Volby v roce 2019 vyhrál se závratnou podporou 73 procent hlasů. Ve svém vítězném projevu oslovil i ostatní postsovětské země a prohlásil, že naděje na změnu existuje a cesta z područí ruského vlivu je možná.

„A co když je to vlastně jeden z těch důvodů, proč se Vladimir Putin rozhodl vojensky zaútočit na Ukrajinu?“ ptá se Soukup. „Protože Zelenskyj v tom projevu říká: ‚Sledujte nás a uvidíte, jak ze země, která byla prolezlá korupcí, postupně vybudujeme samostatný, prosperující, demokratický stát.‘“

Jak se snažil Volodymyr Zelenskyj zprvu s Vladimirem Putinem vyjednávat? A jak válka změnila jeho uvažování? Bude ještě vůbec schopen vrátit se k mírovému módu, uzavírat kompromisy a demokraticky řídit poválečnou obnovu země, až ruská invaze přestane? A bude na to mít ještě sílu, nebo ho v příštích řádných volbách porazí jiný kandidát? I tím se zabývá čtvrtý díl podcastu Na Východ!

Spustit audio

Související