Petra Klabouchová: U severní zdi. O tajemství Ďáblického hřbitova

20. listopad 2023

Severní část Ďáblického hřbitova po dlouhé roky ukrývala jedno z nejkrutějších tajemství komunistického režimu, které se podařilo odkrýt až po dlouhých letech. Politické vězeňkyně i jejich děti umučené a zavražděné v 50. letech v pankrácké věznici našly místo svého posledního odpočinku právě zde v hromadných šachtových hrobech.

Autorka knihy tak na základě skutečných osudů těchto žen splétá detektivní příběh, v němž tematizuje motivy pomsty i odpuštění a dává hlas těm, kteří desítky let nemohli být slyšet.

Temným paradoxem hřbitova je také to, že zde kromě obětí komunistického režimu spočívají také oběti režimu nacistického, a to spolu s jejich vrahy a nacistickými zločinci.

Účinkují: Zdeněk Bureš, Jiří Valůšek, Jana Štvrtecká, Barbora Goldmannová
Připravila: Nikol Nováková
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 10. 11. 2023

Mimo jiné u severní zdi leží Josef Gabčík, Jan Kubiš nebo komunisty umučená odbojářka Zdena Mašínová. Právě její dcera Zdena Mašínová ml. při pátrání po místě posledního odpočinku své matky byla jednou z prvních, kdo odhalil zmínky o dětských obětech na Ďáblickém hřbitově.

Některé z „dětí režimu“, jak se označují děti narozené za mřížemi, ale měly „štěstí“, a místo aby se staly obětí krutého zacházení bachařů i bachařek, byly matkám hned po porodu odebrány a skončily v náhradních rodinách příslušníků StB, SNB nebo Vězeňské služby, tedy v rukou vrahů a mučitelů jejich rodičů. Většina z nich se o své pravé identitě nikdy nedozvěděla.

V současnosti se na dětském pohřebišti Ďáblického hřbitova nachází 41 pomníčků se 43 jmény dětí. Kolik jich tam je ve skutečnosti, ale dodnes není jisté.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autor: Nikol Nováková
Spustit audio

Související