Ozvěny dne 8. června 2009

8. červen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Politické strany hodnotí výsledek voleb do Evropského parlamentu, spokojena je první ODS i druhá sociální demokracie.

osoba:
Pro nás je 7 mandátů úspěchem, jsme s nimi svým způsobem spokojeni, sociální demokracie bude dlouhodobě muset pracovat na zvýšení svého pevného voličského jádra.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Za historicky nejnižší účast ve volbách může podle prezidenta vítězné Evropské lidové strany Wilfrieda Martense trvající nízká důvěra v celoevropské instituce.

osoba:
V debatách se neobjevují evropská témata. Dokud nebude předseda Evropské komise volen přímo lidmi, bude tento strašlivý handicap přetrvávat.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Vláda schválila rozpočtové výdaje, na budování silnic víc peněz nepůjde.

osoba:
Ministr dopravy dostal jasné zadání, že není možné další zahajování nových staveb, že není možné ani zahajovat ty stavby, kterou jsou vysoutěžené, protože nemá finanční zdroje.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
A počasí? Zítřek bude oblačný až polojasný postupně s přeháňkami, teploty do 27 stupňů.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Právě začínají Ozvěny dne v pondělí 8. června, vítají vás Tomáš Pavlíček a Martin Drtina.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Za oba přejeme pěkný podvečer.

Politické strany hodnotí výsledek voleb do Evropského parlamentu

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Politické strany hodnotí výsledek voleb do Evropského parlamentu. Radovat z úspěchu se ale mohou jen 4 z více než 3 desítek. Vítězem se stala jednoznačně ODS, za ní pak ČSSD, slavili i komunisté a spokojení jsou lidovci. Stejně jako v ostatních zemích Unie, ale i u nás byl o volby do Evropského parlamentu malý zájem. Do volebních místností přišlo jen 28 % voličů.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Nejvíc z 22 křesel obsadí v Evropském parlamentu občanští demokraté. Ti budou mít v Bruselu stejně jako před volbami 9 zástupců, hlasy jim dalo přes 31 % voličů. Podle Mirka Topolánka je oslovila dobře připravená kampaň.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
My jsme se nepouštěli od podpásových útoků v této kampani. Ta kampaň byla srovnávací, ale ne nekorektní a ne agresivně negativní.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
ČSSD si, co se týká počtu europoslanců, polepšila, a to ze 2 na 7. Vzhledem k tomu, že evropská politika není u voličů ČSSD, jak řekl lídr kandidátky Jiří Havel oblíbenou disciplínou, je to velký úspěch.

Jiří HAVEL, lídr kandidátky /ČSSD/:
Průzkumy nám říkaly, že můžeme mít 5 až 7 mandátů, skončili jsme na té horní úvrati.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Komunistům 2 europoslanci ubyli, do Bruselu se znovu chystají jen 4 místo původních 6. Předseda KSČM Vojtěch Filip je ale spokojený.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Jsme rádi, že naši europoslanci obstáli v souboji s mnohem ekonomickými silnějšími subjekty.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Stejně jako ODS jsou na tom po volbách i lidovci. Ani u jejich europoslanců se počet nezměnil, zůstávají 2. Důvod k radosti vysvětlil Radiožurnálu nový předseda KDUČSL Cyril Svoboda.

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Určitě jde o úspěch, protože před 5 lety se volilo více poslanců 24 a nyní se volilo 22, to znamená, že konkurence byla těžší.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
V celoevropském měřítku budou v europarlamentu dominovat lidovci. Evropští socialisté ztrácejí svůj vliv. Zůstávají ale druhou nejsilnější frakcí v jediné přímo volené instituci Evropské unie. Evropští politici se pozastavují nad stále klesající účastí voličů ve volbách do europarlamentu.

Pavel NOVÁK, redaktor:
"Napadali nás a důsledek toho je, že většina evropských voličů hlasovala pro nás jako stabilní politickou sílu," zhodnotil propad socialistů v eurovolbách předseda Evropské lidové strany, někdejší belgický premiér Wilfried Martens. Příčiny nízké volební účasti spatřuje v tom, že v kampaních nemluvilo o evropských tématech, ale o otázkách národních. Větší zájem voličů o evropské záležitosti by podle něj mohly přinést celoevropské kandidátní listiny nebo přímá volba předsedy Evropské komise. Toho by mohl Evropský parlament volit už na své první schůzi v červenci. Evropští lidovci sázejí na současného šéfa komise Josého Barrosa. Nedá se ale vyloučit, že se o předsedovi komise bude rozhodovat až podle výsledků irského referenda o Lisabonské smlouvě, které má být v říjnu. Pavel Novák, Český rozhlas Brusel.

Předsednictvo Strany zelených rozhoduje o osudu svého předsedy Martina Bursíka

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Předsednictvo Strany zelených v těchto chvílích rozhoduje o osudu svého předsedy Martina Bursíka. Ten nabídl svou funkci k dispozici v reakci na prohru strany ve volbách do Evropského parlamentu. Předsednictvo zelených zasedá v Poslanecké sněmovně a na místě máme našeho reportéra Zbyňka Zikmunda. Dobrý večer.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Pěkný večer.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Zůstane tedy Martin Bursík v čele strany?

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Tak další osud Martina Bursíka v čele Strany zelených zatím není jasný. Předseda zelených už dnes v noci v reakci na propadák strany ve volbách do Evropského parlamentu, ve kterých zelení získali jen 2 % hlasů, vystoupil s tím, že dává svou funkci k dispozici. Předsednictvo Strany zelených zasedlo už v 15 hodin odpoledne a zatím se nedobralo výsledku, nebo my ho aspoň neznáme. Zasedání probíhá za zavřenými dveřmi. Jasněji by mělo být po půl sedmé večer, kdy má začít briefing po jednání předsednictva Strany zelených. Sám Martin Bursík řekl, že nechce z politiky utíkat a během dne nechtěl ani spekulovat o tom, kdo by ho případně v čele strany mohl nahradit. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Vláda Jana Fischera schválila rozpočtové výdaje do roku 2012

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Vláda Jana Fischera schválila rozpočtové výdaje do roku 2012. Schodek státního rozpočtu nepřesáhne 170 miliard korun, hospodaření se ale neobejde bez výrazných škrtů.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Kabinet například odmítl požadavek ministra dopravy, který chtěl víc peněz na budování silnic a dálnic. Na místo toho dostal šéf resortu dopravy Gustáv Slamečka hned několik velkých úkolů, potvrdil ministr financí Eduard Janota.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Ministr dopravy dostal jasné zadání z úrovně vlády, že není možné další zahajování nových staveb, že není možné ani zahajovat ty stavby, které jsou vysoutěžené, protože nemá finanční zdroje. Velice ožehavá otázka D47, dálnice D47, ta je financovatelná a je možné prostě spustit provoz na této dálnici do konce roku 2010, protože tam využíváme zdrojů takzvaného dluhopisového programu.

Nikola BOJČEV, redaktor:
2 miliardy navíc ale dostane regionální školství. Ministryně Miroslava Kopicová musí ovšem zprůhlednit toky peněz a počty zaměstnanců. Výdajové rámce bude vláda ještě jednou posuzovat na konci července, kdy ministerstvo financí zveřejní nové odhady. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Miroslav Kalousek představí novou stranu Top 09

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Novou stranu Top 09 představí její zakladatel Miroslav Kalousek ve čtvrtek. Bývalý předseda lidovců stranu opouští. Svůj odchod spolu s ním už oznámili poslanci Jan Husák a Ladislav Šustr. Kalousek do svého nového týmu získal i hlavního volebního manažera KDUČSL Jaroslava Poláčka. Top 09 zatím žádné členy nezaregistrovala. Podle Kalouska to chce udělat koncem týdne.

Miroslav KALOUSEK:
Rozhodnutí o tom, že nový politický subjekt vznikne a bude podána žádost o registraci, padlo, tento týden budeme prezentovat na tiskové konferenci jak stanovy, tak programové východiska a principy.

Růst nezaměstnanosti se v květnu zastavil

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Růst nezaměstnanosti se v měsíci květnu zastavil. Počet lidí bez práce zůstal na úrovni necelých 8 %. Stálo zatím hlavně zahájení sezónních prací například ve stavebnictví nebo lesnictví. Celkem je v Česku už 446 tisíc nezaměstnaných. Jak ale Radiožurnálu řekl analytik Komerční banky Miroslav Frayer, nezaměstnaných do konce roku zřejmě ještě přibude.

Miroslav FRAYER, analytik Komerční banky:
Na konci roku se míra nezaměstnanosti výrazně přiblíží hranici 10 %. Na začátku příštího roku by tuto úroveň mohla překročit a kulminovat někde mezi 10,5 až 11 %.

Severní Korea odsoudila 2 americké novinářky k nuceným pracem

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Severní Korea odsoudila 2 americké novinářky k 12 letům nucených prací. Reportérky podle rozsudku ilegálně pronikly do země a provážely špionáž. Washington žádá jejich osvobození z humanitárních důvodů. Za jejich propuštění se má osobně zasadit i bývalý americký viceprezident Al Gore.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Reportérky americké televizní stanice Current TV, které byly v březnu zadrženy na hranici mezi Čínou a Severní Koreou, musí být nyní podle zákonů KLDR do 10 dnů převezeny do vězení. Spojené státy se přesto snaží o jejich propuštění. Podle jihokorejských médií se kvůli tomu do Pchjongjangu chystá i bývalý viceprezident USA Al Gore, který se na vzniku stanice Current TV podílel. O procesu samotném měli Američané jen zprávy zprostředkované Švédskem. Velvyslanec Švédského království byl také jediný, kdo mohl obě novinářky dosud navštívit. Na druhé straně však dochází ke zhoršení vztahu mezi Washingtonem a Pchjongjangem kvůli nové severokorejské jaderné zkoušce. Režim Kim Čongila navíc připravuje další testy raket středního a dlouhého doletu. Robert Mikoláš, Český rozhlas východní Asie.

Ruské síly v Čečensku údajně zabily lídra separatistického hnutí

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Ruské síly v Čečensku údajně zabily lídra separatistického hnutí Doku Umarova. S odvoláním na zdroje z bezpečnostních sil o tom informuje ruská agentura Interfax. Ruské úřady zatím zprávu oficiálně nepotvrdily.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Vůdce čečenských povstalců Doku Umarov podle agentury Interfax přišel o život během speciální operace provedené na území jedné ze severokavkazských republik. Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj v ruských bezpečnostních silách uvádí, že tělo zabitého ozbrojence nyní identifikují odborníci. Informace zatím nepotvrdily čečenské úřady, ani zdroje zevnitř povstaleckého hnutí. Doku Umarov byl jmenován do čela čečenského separatistického hnutí v roce 2006. Prokremelský prezident republiky Ramzam Kadyrov ho několikrát označil za hlavního nepřítele. Už v minulosti ruské bezpečnostní síly tvrdily, že vůdce povstalců zabily. Ani jednou se tato informace ale neukázala jako pravdivá. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas Moskva.

Dvořákova síň pražského Rudolfina bude dnes večer patřit rozhlasovým symfonikům

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor Martin DRTINA, moderátor moderátor:
Dvořákova síň pražského Rudolfina bude dnes večer patřit opět rozhlasovým symfonikům. Co je připraveno pro 13. koncert letošní už 82. koncertní sezóny Symfonického orchestru Českého rozhlasu, to nám prozradila jeho mluvčí Jitka Novotná.

Jitka NOVOTNÁ, mluvčí Symfonického orchestru Českého rozhlasu:
Zazní 3. klavírní koncert Ludwiga van Beethovena se sólistou Janem Simonem a ve druhé části večera Bruknerova 4. symfonie s podtitulem Romantická. Hostujícím dirigentem je tentokrát vzácný host ze Spojených států amerických, pan Christopher Seaman.

autoři: pap , tpa
Spustit audio

Více z pořadu