Ozvěny dne 12. června 2009

12. červen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Novela shromažďovacího zákona prošla sněmovnou. Radnice budou mít na schválení, či zamítnutí ohlášených akcí místo 3 kalendářních 3 pracovní dny. Změnu vítá i ministr vnitra Martin Pecina.

Martin PECINA, ministr vnitra:
To je další posílení boje proti extremismu. Já to velmi vítám, že to prošlo tak rychle, obecní úřady budou mít větší šanci zabránit tomu, co nechtějí dopustit na svém území.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Policie obvinila 10 lidí za pořádání koncertů, kde se propagoval neonacismus a rasismus. Všichni jsou členy neonacistického hnutí Národní odpor.

osoba:
Na vztah a příslušnost obviněných k tomuto hnutí ukazují nejen zajištěné a nashromážděné poznatky, ale také předměty zajištěné při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Kandidaturu Josého Barrosa na další pětileté období v čele Evropské komise dnes podpořil premiér Jan Fischer.

Jan FISCHER, premiér:
Chceme mít v čele Evropské komise osobnost silnou, aby to byla osobnost, která řídí orgán Evropské unie, který považujeme za mimořádně významný.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude polojasno s teplotou do 21, na horách kolem 10 stupňů.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
To byly hlavní události a informace právě začínajících Ozvěn dne, vítají vás u nich Tomáš Pavlíček a Eva Odstrčilová.

Novela shromažďovacího zákona prošla sněmovnou

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Pořádání extrémistických demonstrací a pochodů pod falešnou záminkou by už nemuselo extremistům procházet tak snadno. Radnice by totiž měly mít na posuzování ohlášených akcí víc času. Umožní jim to novela shromažďovacího zákona, kterou dnes přijala sněmovna.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Místo tří kalendářních tři pracovní dny, tolik budou mít radnice času, aby zjistily, kdo a co chce v jejich městě pořádat. Objevily se i názory, že i tři pracovní dny jsou málo. Podle předsedy ústavněprávního výboru sněmovny Marka Bendy z ODS je to tak akorát.

Marek BENDA, předseda ústavněprávního výboru sněmovny /ODS/:
Já myslím, že nesmíme a nemůžeme více omezovat shromažďovací právo a že opravdu tady nemůžou existovat žádné orgány, které budou povolovat shromáždění.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Ani všichni sociální demokraté nezvedli pro normu ruku bez výhrad.

Jeroným TEJC, poslanec ČSSD:
Podle mého názoru ale musí tento krok schválení zákona následovat druhý krok, a to je vytvoření poradenského centra obcím na ministerstvu vnitra tak, aby měly dostatek informací z bezpečnostních složek.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Vysvětlil Jeroným Tejc. Ministerstvo vnitra už má ale pro obce připravenou protiextremistickou příručku. Šéf resortu Martin Pecina ji představí v úterý.

Martin PECINA, ministr vnitra:
To, co je v tomto okamžiku připraveno, podle mého názoru je velmi dobré vodítko pro obce a velmi dobrý návod a velmi dobré varování. Například jsou tam vyjmenované dny, kdy můžou očekávat nějaký problém.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Novelu shromažďovacího zákona musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Všichni zadržení extremisté jsou podle policie členy Národního odporu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Deset obviněných, z toho pět ve vazbě, takový je výsledek úterní policejní akce Power, která zasáhla proti pravicovým radikálům. U všech policie prokázala spojitost s neregistrovaným hnutím Národní odpor, které Nejvyšší soud označil za neonacistické. 10 mužů čelí obvinění z trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Jan HERGET, redaktor:
Všichni obvinění měli navzájem spolupracovat při přípravě, organizaci a financování jedenácti koncertů, na kterých hudebníci i diváci šířili extrémně pravicové myšlenky. O tomto záměru měli všichni dopředu vědět. Právnička některých obviněných Klára Slámová zjištění policie zpochybňuje.

Klára SLÁMOVÁ, právnička některých obviněných:
Je naprosto absurdní se domnívat z těch důkazů, co jsou založený ve spise, že by vůbec bylo jakýmkoliv způsobem prokázáno, že činili něco s nějakým vědomím, že tam k něčemu bude docházet.

Jan HERGET, redaktor:
Detektivové sledovali celou skupinu od ledna 2008. Proč zasáhli až teď, vysvětlil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Robert ŠLACHTA, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
Trestnou činnost, kterou my dokumentujeme, tak je vyhodnocována ne v ten daný okamžik, kdy dochází k tomu koncertu, proto je třeba i ta doba taková, jaká je, ale je to o sběru informací, je to o sběru poznatků a vlastně vyhodnocení tím, že dojde potom k nějakému zákroku.

Jan HERGET, redaktor:
Při akci zajistili policisté jako důkazy cédéčka, počítače nebo trička propagující extremistická hnutí. Obviněným hrozí tresty od tří do osmi let. Jan Herget, Radiožurnál.

Děti premiéra a ministra vnitra hlídá ochranka

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Děti dvou vysokých politiků mají ochranku. Policie od včerejška hlídá dvacetiletého syna premiéra Jana Fischera a dvě děti ministra vnitra Martina Peciny. Policie totiž získala informace, podle kterých hrozí dětem obou členů vlády nebezpečí.

Zbyněk ZYKMUND, redaktor:
Policie dnes nepřímo potvrdila souvislost mezi zátahem proti pravicovým extremistům a ochranou, kterou dětem premiéra a ministra vnitra poskytla.

Jiří HOUBA, náměstek policejního prezidenta:
Ten okruh jsme rozšířili už s ohledem na ta prohlášení poté, co se objevily první informace a víme, to zaměření extremistů je jednoznačné, proti jaké skupině osob, takže z toho jsme vycházeli, vyhodnotili jsme to takhle, budeli potřeba, budou mít ochranku další ústavní činitelé.

Zbyněk ZYKMUND, redaktor:
Říká náměstek policejního prezidenta Jiří Houba. Ministr vnitra Martin Pecina chce obě svoje děti ve školním věku přestěhovat z Brna k sobě do Prahy.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Je to pro mě velmi nepříjemné, to si dokážete představit. Já samozřejmě bydlím v chráněné oblasti, takže rodina tam bude bydlet se mnou a tím ta situace bude snazší.

Zbyněk ZYKMUND, redaktor:
Pecina zařadil boj proti extremismu mezi jednu ze svých priorit v úřadu. Chce dosáhnout i rozpuštění krajně pravicové Dělnické strany u Nejvyššího správního soudu. Zbyněk Zykmund, Radiožurnál.

Počet sběrných míst na použité baterie by se měl zvýšit

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Počet sběrných míst na použité baterie by se měl zvýšit. Zajistit by to měla novela zákona o odpadech, kterou schválili poslanci. Nová pravidla přinesou povinnosti také výrobcům, kteří budou muset například zjistit, zajistit, aby se na každé baterii s obsahem těžkých kovů objevil symbol použité chemikálie. Nově by každý obchod, kde se baterie a monočlánky prodávají, je měl také od zákazníků vzít zpět. Podle Martina Bursíka ze Strany zelených by se tak mělo méně baterií vyhazovat tam, kam nepatří.

Martin BURSÍK, poslanec /SZ/:
Ta disciplinovanost při tom navracení těch použitých baterií a akumulátorů by se měla radikálně zvýšit, protože tady bude komfortní systém a bude hustá síť, kde je možné akumulátory a baterie odložit, tohle je cesta, jakým způsobem to ekologicky zlikvidovat, skutečně jsou tady provozovny a specializovaná zařízení, které dokáží recyklovat ty materiály z akumulátorů a z baterií a dokáží je znovu využít namísto toho, aby zatěžovaly životní prostředí a zdraví.

Jan Fischer podpořil kandidaturu Josého Barrosa na další pětileté období v čele EK

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Hlavně o přípravách nadcházejícího summitu dnes jednal v Elysejském paláci s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym český premiér Jan Fischer. Oba také jednoznačně deklarovali svou podporu kandidatuře Josého Manuela Barrosa na další pětileté období v čele Evropské komise.

Jan FISCHER, premiér:
Plná shoda je na tom, že chceme mít v čele Evropské komise, komise osobnost silnou, aby to byla osobnost, která řídí orgán Evropské unie, který považujeme za mimořádně významný, považujeme ho za významného partnera jak členských zemí, tak samozřejmě Evropského parlamentu.

Jan ŠMÍD, redaktor, Paříž:
Potvrdil naši podporu Barrosovi Jan Fischer a v souvislosti s častou kritikou francouzského tisku na naší adresu dodal, že francouzský prezident kompetentnost českého předsednictví nezpochybňoval. Na chystaném summitu se podle našeho premiéra bude mluvit hlavně o možnostech tlumení dopadů současné globální ekonomické krize a také o změnách klimatu před summitem v Kodani. Z Paříže Jan Šmíd, Český rozhlas.

Jak dál s americkým protiraketovým systémem bude známo do konce roku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Do konce roku by se, bychom se měli od Američanů dozvědět, jak dál s protiraketovým systémem. Na schůzce během setkání ministrů obrany členských zemí NATO v Bruselu to ministrovi obrany Martinu Bartákovi řekl šéf Pentagonu Robert Gates. Americká administrativa teď vyhodnocuje účelnost, nákladnost a technickou proveditelnost evropské části protiraketového deštníku.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Český ministr ujistil svého amerického kolegu, že kabinet premiéra Fischera nebude v otázce radaru podnikat žádné další kroky a rozhodování nechá na vládě vzešlé z předčasných voleb v říjnu. Američané by měli mít výsledky analýz potřebnosti a finanční náročnosti protiraketového deštníku na konci roku. Až nás s nimi seznámí, budou na jejich základě případně pokračovat další jednání.

Martin BARTÁK, ministr obrany:
Já si myslím, že oni neřeknou ano ne radaru, oni řeknou, jak dál v protiraketové obraně, jaká bude role partnerů, jaká bude role Aliance a jaká bude role Ruské federace případně.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Ministr Barták připomněl slova prezidenta Obamy v Praze, která nesvědčila o americkém úmyslu program budování protiraketové obrany zcela zastavit. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Íránci masově volí prezidenta, oba hlavní kandidáti předem hlásí vítězství

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Mimořádně vysoká účast voličů provází od rána hlasování o příštím íránském prezidentovi. Původně se měly volební místnosti zavřít v půl čtvrté našeho času. Ministerstvo vnitra ale podle očekávání prodloužilo hlasování do pozdního večera. Hlavními kandidáty jsou dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád a bývalý premiér Mír Hosejn Músaví. Ačkoli první výsledky mají být až zítra, oba politici už ohlásili své vítězství.

Břetislav TUREČEK, redaktor, Teherán:
Nejprve oznámil Sádek Charrází z Músavího štábu, že tento kandidát má podle předběžných odhadů skoro 60 procent hlasů a že tedy zvítězí už v prvním kole. Ahmadínežádův poradce reagoval protestem, že jde o psychologický nátlak na voliče, protože předem nikdo výsledek znát nemůže. O pár hodin později už ale oznámil své vítězství i Ahmadínežádův tábor. I on prý má 60 procent a je tedy už dnes potvrzen ve funkci na další čtyři roky. Už před hlasováním se každopádně očekávalo, že půjde o velmi těsný souboj. Objevovaly se také zvěsti o možném zmanipulování výsledků. Músavího tým dokonce prohlásil, že pokud vyhraje Ahmadínežád, bude to jedině kvůli volebním podvodům. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Teherán.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Prezidentským volbám v Íránu se budeme věnovat také v dnešním Radiofóru s naším komentátorem Milanem Slezákem.

Organizátorům lyžařského mistrovství světa v Liberci se přihlásil další věřitel

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Organizátorům lyžařského mistrovství světa v Liberci se přihlásil další věřitel. Tým Kateřiny Neumannové dluží za gastronomické služby během šampionátu společnosti Vyšehrad 2000. Radiožurnálu to potvrdila její mluvčí Monika Urbanová.

Monika URBANOVÁ, mluvčí společnosti Vyšehrad 2000:
V současné době evidujeme závazek, ale zároveň jsme v intenzivním jednání o splátkách, takže komunikace probíhá a nepovažujeme ji za nějak negativní nebo špatnou. Zatím se nechystáme učinit žádné právní kroky. Snažíme se dohodnout a ta dohoda si myslím, že bude uzavřena.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Už dříve oznámili nesplacení závazků Technická univerzita v Liberci, meteorologové nebo bezpečnostní firmy. Média spekulují, že by dluhy mohly dosáhnout až 100 milionů. Neumannová proto údajně požádala vládu o další dotaci.

Tata Bojs zahrají v Divadle v Celetné

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Pražská skupina Tata Bojs v čele s Milanem Caisem a Mardošou zahrají dnes večer v Divadle v Celetné. Výtěžek z charitativního koncertu půjde na konto sdružení Rozmarýna, které pomáhá lidem z dětských domovů. Akustický koncert začíná ve dvacet hodin. K repertoáru vám víc prozradí člen kapely a výtvarník v jedné osobě Milan Cais.

Milan CAIS, člen kapely Tata Bojs, výtvarník:
My jsme nazkoušeli dvě písně, který jsme zahráli premiérově v New Yorku před 14 dněma, nebo kdy jsme se vrátili, právě s Ahn Triem a my jsme si připravili jako historicky poprvé dvě písničky v angličtině, což pro Tata Bojs je trošku nezvyklý. Tata Bojs většinou zpívají francouzsky nebo korejsky, nebo česky, že jo, tentokrát to bude v angličtině a máme speciální verzi Toreadorský otázky, která se jmenuje tentokrát jako Wasp song, Vosí píseň a pak ještě verzi Jara.

autoři: evo , tpa
Spustit audio

Více z pořadu