Ozvěny dne 10. června 2009

10. červen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Kouření v restauracích se zakazovat nebude. Majitelé ale budou muset jasně označit, jestli je restaurace kuřácká, nebo nekuřácká. Poslanci totiž dali zelenou zákonu, který připravil občanský demokrat Boris Šťastný.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Novela přináší zřetelné posílení ochrany nekuřáků ve veřejně přístupných prostorách, důslednou ochranu dětí a jednoznačný výklad a jasnou vymahatelnost.

Pavel PROUZA, moderátor:
Poslanci schválili mýtné i pro automobily nad 3,5 tuny. Sazby za jízdu po dálnici nebo rychlostní komunikaci by se mohly lišit i podle denní doby či ročního období. Spoluautorem návrhu byl i poslanec KDUČSL Jan Kasal.

Jan KASAL, poslanec /KDUČSL/:
Je to spravedlivé pro ty, kteří jezdí méně, zaplatí méně, ti, kteří jezdí více, budou platit víc.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Při sebevražedném útoku v Pákistánu zahynulo minimálně 18 lidí.

Ondřej BOUDA, redaktor:
Taliban zahnaný do kouta ukázal, že stále ještě dokáže způsobit značné škody. Vojenští experti se obávají, že léto bude v Pákistánu krvavé.

Pavel PROUZA, moderátor:
Zítra bude zataženo až oblačno, občas déšť, místy bouřky, teploty do 23, na západě 17 stupňů.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Máme středu 10. června. U poslechu Radiofóra vás vítá Tomáš Pavlíček. Nejdřív má ale slovo Pavel Prouza se zprávami.

Kouření v restauracích se zakazovat nebude

Pavel PROUZA, moderátor:
Kouření v restauracích se zatím úplně zakazovat nebude. Rozhodli o tom dnes poslanci. Nesouhlasili tak s tím, aby se Česko přidalo k dalším zemím Evropské unie, kde jsou restaurace už výhradně nekuřácké. Některá pravidla pro kouření v restauracích se nicméně měnit budou. Majitel podniku by měl hlavně jasně určit, jestli se u něj kouřit smí, nebo ne. Normu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Každá restaurace by měla být kuřácká, nekuřácká nebo by měla mít oddělený prostor pro lidi, kteří kouřit chtějí a kteří ne. Tohle všechno by mělo být také jasně vyznačené už u vchodu do podniku. Nakonec tedy prošla nejmírnější varianta zákona, který chtěl původně s kouřením v restauracích úplně zatočit.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Přestože je úplný zákaz kouření v restauracích, nenašel ve sněmovně potřebnou většinu, udělali jsme podle mého názoru obrovský krok kupředu v posílení ochrany zdraví našich spoluobčanů.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl občanský demokrat Boris Šťastný. Ne všichni poslanci byli ale s touto podobou zákona spokojeni. Podle Soni Markové z KSČM se mělo kouření v restauracích úplně zakázat.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně /KSČM/:
Jestliže se s tím dokázali celkem slušně vyrovnat i jiné evropské země, tak my bychom se s tím měli vyrovnat také.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Lidovci Jiřímu Carbolovi se pak nelíbí ani současné znění. Prý podle něj není jasné ani to, jak odlišit kuřáckou a nekuřáckou zónu uvnitř restaurace.

Jiří CARBOL, poslanec /KDUČSL/:
Jestli budou na stole cedulky, že je kouření povoleno, nebo zakázáno, toto je prostě naprostý amatérismus.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Zastánci normy ale tvrdí, že teď si bude moc alespoň každý vybrat, a to restauratér i návštěvník. Veronika Malá.

Pavel PROUZA, moderátor:
Kouření by mělo být podle zákona zakázané i ve veřejně přístupných uzavřených prostorách, úřadech, autobusech, vlacích nebo na krytých nástupištích a čekárnách. Obce nově získají možnost zakázat kouření na dětských hřištích nebo sportovištích.

Poslanci schválili mýtné i pro automobily nad 3,5 tuny

Pavel PROUZA, moderátor:
Mýtné by od příštího roku mohly platit i automobily nad 3,5 tuny. Poslanci dnes současně schválili zavedení takzvaných elektronických vinět. Ty mají až od roku 2011 nahradit dosavadní dálniční známky. Tento kupon bude na rozdíl od současných známek přenositelný. Nově se také současné sedmidenní dálniční známky prodlouží na desetidenní.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Mýtné by se nově mělo platit nejen podle počtu náprav, ale třeba i podle ročního období nebo denní doby. Jednotlivé sazby pak určí ministerstvo dopravy. Podle jednoho z autorů normy, poslance ODS Oldřicha Vojíře, je to systém spravedlivý ke všem, kdo jezdí po dálnicích a rychlostních komunikacích.

Oldřich VOJÍŘ, poslanec /ODS/:
Bude platit pro ty, kteří ho užívají méně, tak budou platit méně. A samozřejmě zase férově pro ty, kteří v podstatě se chovají jako kvazikamion, no, tak ten bude platit víc.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Normu podpořili i poslanci z bývalé opozice, a to přesto, že k ní mají někteří stejně jako stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban výhrady.

Milan URBAN, stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD:
Já s tím příliš nesouhlasím, ale to je tak všechno, co s tím mohu udělat, protože to vychází z evropské směrnice, musíme to zavést v České republice.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Zákon musí ještě projít Senátem a získat podpis prezidenta republiky. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Pravidla hlasování se do předčasných voleb nezmění

Pavel PROUZA, moderátor:
Pravidla hlasování se do předčasných voleb nezmění. Voliči proto budou v říjnu vybírat své zástupce stejně jako byli zvyklí dosud. Levici se ve sněmovně podařilo prosadit zamítnutí volební novely, kterou navrhla koaliční vláda v čele s ODS. Ta počítala se změnou přepočtu hlasů na mandáty a zavedení bonusu pro vítěze voleb.

Při sebevražedném útoku v Pákistánu zahynulo minimálně 18 lidí

Pavel PROUZA, moderátor:
Sebevražední útočníci se v noci na dnešek vyhodili do povětří před luxusním hotelem v pákistánském městě Péšávar. Při útoku zemřelo minimálně 18 lidí a přes 60 bylo zraněno. Mezi oběťmi jsou alespoň dva cizinci pracující pro OSN. Záchranáři, kteří stále prohledávají trosky, se obávají, že počet obětí ještě stoupne.

Ondřej BOUDA, redaktor:
Podle svědků několik ozbrojenců zaútočilo na ochranku hotelu a po jejím zneškodnění najeli nákladním vozem až do vchodu. Tam odpálili půltunovou nádrž. Výbuch byl tak silný, že zdemoloval velkou část hotelu. Na místě zůstal obrovský kráter a nákladní auto, ve kterém byly výbušniny ukryté, odletělo několik metrů od epicentra. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale úřady ani místní nepochybují, že je za ním hnutí Taliban. Atentáty na civilní obyvatelstvo a cizince jsou odvetou za porážky, které extremisté utrpěli v údolí Svát. Pákistánská armáda přesto hodlá v ofenzivě pokračovat i v dalších regionech a vytlačit radikály zpět do Afghánistánu. Tam už na ně čekají posílené americké jednotky, aby zlikvidovaly ustupující radikály. Taliban zahnaný do kouta ale ukazuje, že stále ještě dokáže způsobit značné škody. Vojenští experti se obávají, že léto v Pákistánu bude krvavé. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Část delegace Unie se setkala s představiteli Hamasu

Pavel PROUZA, moderátor:
Rozpačitého přijetí se v Izraeli dostalo delegaci evropských poslanců vedené šéfem české sněmovny Miloslavem Vlčkem. Do Jeruzaléma přijela z Gazy a izraelské straně se nelíbí, že oproti původnímu plánu se část delegace setkala s příslušníky hnutí Hamas. Ptáme se našeho zvláštního zpravodaje Jaromíra Marka. Prý v ní byli i Češi. Je to pravda?

Jaromír MAREK, redaktor:
Pěkné odpoledne z Jeruzaléma. Podle těch informací, které mám k dispozici, tak to skutečně pravda je. Toho jednání v parlamentu v Gaze, v jehož samozřejmě zasedají, v němž samozřejmě zasedají příslušníci hnutí Hamas, se zúčastnili i dva poradci předsedy Poslanecké sněmovny Vlčka, který tu delegaci vedl, konkrétně šlo o pana Kavana a o pana Laštůvku. Já jsem teď před malou chvíli hovořil s Miloslavem Vlčkem. Ten se od jejich aktivity distancuje, že to, že to nebyli tedy členové oficiální delegace, pouze externí poradci, ale k tomu setkání skutečně došlo. A kromě nich se toho účastnila také místopředsedkyně Evropského parlamentu paní Morgantiniová a zástupci Bulharska, Turecka a Řecka.

Pavel PROUZA, moderátor:
K tématu se ještě vrátíme v Radiofóru.

Rezoluce proti KLDR

Pavel PROUZA, moderátor:
5 stálých členů Rady bezpečnosti OSN se spolu s Japonskem a Jižní Koreou dohodlo na dalších sankcích proti KLDR. Návrh rezoluce rozšiřuje dosavadní sankce proti Severní Koreji kvůli nedávné zkoušce jaderné zbraně a severokorejskému zbrojnímu programu. Hlasování o návrhu se očekává pozítří.

Někteří majitelé nájemních domů mohou vysoudit peníze

Pavel PROUZA, moderátor:
Někteří majitelé nájemních domů, kteří v minulosti žalovali stát kvůli regulovanému nájemnému, mohou vysoudit peníze. Nárok jim potvrdil Ústavní soud, který dnes posuzoval žalobu firmy Interdomus. V tomto případě nařídil Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby o jejím nároku znovu rozhodl a zohlednil stanovisko Ústavního soudu. Ředitel odboru bytové politiky na ministerstvu pro místní rozvoj Pavel Rakouš Radiožurnálu řekl, kterých majitelů domů se rozhodnutí může týkat.

Pavel RAKOUŠ, ředitel odboru bytové politiky na ministerstvu pro místní rozvoj:
Tam je řečeno, že obecné soudy mají rozhodovat o zvýšení nájemného za doby od podání žaloby do konce roku 2006, to znamená do doby, než byl přijat zákonná úprava o zvyšování nájemného. Tady se vlastníci domáhali možnosti toho, aby soud stanovil vyšší nájemné a nařídil nájemníkovi ho doplatit.

10 lidí v noci obvinila policie po zásahu proti extremistům

Pavel PROUZA, moderátor:
10 lidí v noci obvinila policie po zásahu proti extremistům. Měli se dopustit propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Potvrdila to dnes advokátka Klára Slámová, která pravicové radikály často zastupuje. Obvinění byli převezeni do Brna, hrozí jim 3 až 8 let vězení. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka byla akce proti pravicovým radikálům vyústěním několika měsíční práce útvaru v oblasti extremistické scény. Žádné další podrobnosti k ní ale zveřejňovat nechce.

Česká republika má čtvrtý případ prasečí chřipky

Pavel PROUZA, moderátor:
Česká republika má k dnešku už 4 případy takzvané prasečí chřipky. Nově se nemocí nakazili žena a muž, kteří přicestovali ze Spojených států. Podle dostupných údajů bylo v Evropě k včerejšímu odpoledni 184 nových případů. Z nich nejvíce ve Velké Británii. Hlavní hygienik Michael Vít potvrdil, že Česká republika je na tom ve srovnání dobře.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Důležité je dneska říct, že tyto případy hlavně jsou dneska spojeny s návštěvou Spojených států amerických. Dneska už se tady nevyskytují kontakty s Mexikem a pravděpodobně je to dáno i tím, že Anglie má daleko vyšší styk se Spojenými státy než ostatní státy v Evropské unii.

Pavel PROUZA, moderátor:
Čeští lékaři teď čekají na výsledky testů u příbuzných a blízkých nově nakažených lidí.

Milan Kundera převzal prestižní cenu

Pavel PROUZA, moderátor:
Milan Kundera dostal v Paříži prestižní světovou cenu Nadace Simone a Cina Del Ducaových za celoživotní dílo. Francouzský spisovatel českého původu ji převzal osobně.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Je naprosto výjimečné, aby se Milan Kundera osobně zúčastnil nějaké veřejné akce, ale tato prestižní cena mu stála za to. Ceremoniál proběhl dnes odpoledne v nádherných prostorách francouzského institutu na břehu Seiny za účasti předních francouzských akademiků a stovek hostů. Cenu Milanu Kunderovi předala předsedkyně poroty Hélene Carrere d'Encausse.

Hélene Carrere D'ENCAUSSE, předsedkyně poroty:
Ocenili jsme tohoto spisovatele, protože Milan Kundera je známý na celém světě a splňuje všechna kritéria. Je to možná nejvýznamnější spisovatel současnosti. Chtěli jsme ocenit někoho, jehož dílo patří k vrcholům současné literatury a odráží poselství moderního humanismu.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Říká členka francouzské akademie Hélene Carrere d'Encausse. Z Paříže Jan Šmíd, Český rozhlas.

autoři: pap , tpa
Spustit audio

Více z pořadu