Netradiční průzkum Prahy v beatovém rytmu. Kluby, sály a lokály, kterými zněl big beat

12. prosinec 2023

Praha beatová je specifická, přitažlivá publikace vydavatelství Academia, kterou z ohromného množství poznatků sestavil a svébytně vtipným komentářem opatřil hudební publicista a historik Radek Diestler. Jak sám v úvodu říká, jde o pražský místopis beatového věku.

Objemná, spoustou obrazového materiálu vybavená kniha vyšla ve známé edici Průvodce, mapující různé etapy a zvláštnosti nejen pražské. V tomto případě stoprocentně na půdě hlavního města.

Čtěte také

Neboť autor nasbíral omračující množství fakt o místech, kde se od konce 50. let minulého století až po jeho závěr provozovala beatová muzika. Tedy především naživo hrála před publikem. A to od těch nejdůležitějších a poměrně dlouhodobých klubů, sálů a lokálů až po taková, která mohla z řady důvodů fungovat jen krátkou chvíli.

A ovšem, kniha zahrnuje i přesné lokality, kde bývaly v oněch letech tak vzácné zkušebny anebo kde bydlely a působily důležité postavy beatového dění.

Roky s rockovou historií

Ačkoli tituly edice Průvodce bývají většinou místopisně členěny po jednotlivých městských obvodech, v tomto případě autor nabízí jednotlivé trasy, kterými se čtenář může případně vydat po stopách české, respektive pražské rockové historie.

Čtěte také

Až do roku 1989 pevně spjaté s politickým klimatem. Neboť hlučné, v projevu uvolněné a v textech na leccos narážející beatové skupiny považoval komunistický režim za nebezpečné. A podle toho se k nim choval. Tedy muzikantům nakazoval, co mohou obsahovat písňové texty, jak smějí mít dlouhé vlasy a jak musí být oblečení. Případně jim ovšem i úplně znemožnil veřejné produkce.

Nicméně si spontánní muzika podobně jako spodní voda neustále nacházela cestičky, jak proniknout na povrch. A doslova vytryskla silným proudem ihned po pádu totality. Což Praha beatová rovněž zevrubně dokumentuje, neboť 90. léta byla v této oblasti pražského kulturního, ale i společenského života mimořádná.

V Ex libris publikací listuje Ondřej Konrád. Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

Spustit audio

Související