Margalit Foxová: Arthur Conan Doyle v roli obhájce. Proslulý autor detektivek zasahuje ve skutečném případu otřesné vraždy

22. prosinec 2023

Těsně před Vánocemi roku 1908 zasáhla Anglii krutá a zdánlivě nevysvětlitelná vražda zámožné staré slečny Gilchristové. Policie zanedlouho začne stíhat Oscara Slatera, muže pochybné pověsti, hazardního hráče a Žida. Slater je odsouzen, jenže v celém případu cosi nehraje. Na nejasnosti se rozhodne upozornit jeden z největších bojovníků za spravedlnost – sám Arthur Conan Doyle.

Kdo by sira Arthura Conana Doyla neznal? Slavný britský spisovatel však ale není „jen“ otcem jednoho z nejznámějších literárních detektivů Sherlocka Holmese, vynikl také jako autor historických knih, byl zdatným sportovcem, ochotným lékařem a čestným vojákem.

Účinkují: Vladimír Krátký, Petr Kubes, Táňa Hlostová
Připravila: Iveta Novotná
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Kateřina Novotná
Zvukový mistr: Peter Javorka
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 10. 12. 2023

Málokdo ale ví, že Doyle nesnášel nespravedlnost a byl ochoten proti ní bojovat „do posledního dechu“. Nejméně dvakrát se sám stal detektivem a rozhodl se veřejně zastat nespravedlivě odsouzených. Oba případy vstoupily do dějin britského soudnictví a kriminalistiky a staly se výmluvným mementem.

Poprvé se Arthur Conan Doyle zapojil v případu advokáta George E. T. Edaljiho, který byl nespravedlivě odsouzený za týrání koní a také za psaní udavačských anonymních dopisů. Doylovi bylo hned od počátku jasné, že jde o záměrně vykonstruovaný případ a nehodlal se s touto nespravedlností smířit.

Čtěte také

Pečlivě si prostudoval všechny anonymní a udavačské dopisy, vyslechl celou řadu svědků a také si obstaral odborné posudky na Georgův zrak a na práci písmoznalce Thomase Henryho Gurrina. Slavný spisovatel pomalu skládal jednotlivé útržky ve velkolepou veřejnou obhajobu George Edaljiho, kterou publikoval v několika článcích v Daily Telegraphu.

Jeho hlas byl hodně slyšet a vytrvalé hájení George a ukazování na možného pachatele nakonec vedlo k oficiálnímu prošetření a uznání Edaljiho neviny.

Podruhé se Doyle aktivně zapojil do vyšetřování v případu Oscara Slatera, který byl v roce 1909 i přes spornost důkazního materiálu odsouzen k smrti za vraždu 82leté Marion Gilchristové, přičemž rozsudek byl dva dny před jeho vykonáním změněn na doživotí.

Právě Slaterův případ se stal námětem knihy Arthur Conan Doyle v roli obhájce od Margalit Foxové, která rekonstruuje nejen průběh nesmyslného vyšetřování, ale i dokazování v soudní síni. Autorka v knize poukazuje na Doylův přínos na poli detektivním a upozorňuje na jeho nezanedbatelnou roli při ustanovení prvního odvolacího soudu v Anglii.

Vlastníkem práv je autorka Margalit Foxová. Výběr z knihy vysíláme po dohodě s Brockman, Inc. Veškerá práva vyhrazena.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autor: Iveta Novotná
Spustit audio