Libor Dvořák: Ruský úder na ukrajinskou energetiku

27. březen 2024

V noci na 22. března zasadila ruská armáda masivní vzdušný úder ukrajinské energetické infrastruktuře, podle názoru ukrajinských vládních míst vůbec největší za celou válku. Ruská armáda přitom přiznává, že útok na ukrajinskou energetiku byl zcela záměrný.

Charkov a Charkovská oblast, Záporoží, Sumská, Poltavská, Dněpropetrovská, Chmelnycká, Vinnycká a Ivano-Frankovská oblast – to byly podle prezidenta Zelenského hlavní cíle tohoto zřejmě zatím nejsilnějšího ruského útoku na Ukrajinu za celou válku, která vstoupila už do třetího roku a zřejmě hned tak neskončí.

Čtěte také

Na útoku se podílelo asi 90 ruských raket a něco přes 60 dronů. Ukrajinská protivzdušná obrana, jinak velmi úspěšná, byla nucena přiznat, že zneškodnila jen asi dvě třetiny útočící ruské techniky, přičemž největším kamenem úrazu pro ni byly zejména hyperzvukové rakety typu Kinžal.

Prezident Zelenskyj ve svém komentáři k tomuto masivnímu útoku opět zahraniční partnery vyzval, aby neodkládali otázku další vojenské pomoci Ukrajině:

„Charkov a Záporoží musí chránit systémy Patriot. Potřebujeme protivzdušné síly, které ochrání lidi, infrastrukturu, obytné čtvrti i přehradní hráze. Naši partneři přesně vědí, co potřebujeme. Budou-li chtít, můžou nás podpořit. Takováto rozhodnutí nutně potřebujeme. Životy Ukrajinců je před moskevskými zvrhlíky třeba ochránit.“

Čtěte také

Obavy o ceny ropy

Proč takto masivní úder přichází právě teď, glosuje ruská prohlášení o „aktu odplaty“ ruský politolog působící v USA Vladimir Fesenko.

„Není těžké odhadnout, co se tímto přesně míní, a důvody jsou hned dva: pomsta za útoky na Bělgorodskou oblast a také za údery ukrajinských dronů zasazené ruským ropným rafinériím. Řekl bych přitom, že hlavní je ten druhý důvod,“ říká Fesenko a my k tomu dodejme, že podle některých odhadů tyto údery poškodily až 9 procent ruského ropného zpracovatelského průmyslu.

Libor Dvořák

Velmi znepokojivá je v tomto ohledu zpráva světového listu The Financial Times. Ten tvrdí, že Spojené státy vyzvaly Ukrajinu, aby zastavila útoky na ruskou energetickou infrastrukturu. Američané se podle zmíněného listu obávají zvýšení světových cen ropy a také odvetných ruských kroků.

Pokud se závěry The Financial Times zakládají na pravdě, nutno si klást otázku, jak upřímné jsou západní snahy Ukrajině v nerovném souboji s Ruskem skutečně pomoci.

Autor je komentátor Českého rozhlasu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.