Leukémie? Kámoška, co si u mne občas udělá mejdan, říká o svém boji s rakovinou Petr Laštovka

29. prosinec 2023

„Umřel jsem, ale už se mám líp,” říká Petr Laštovka, kterému před dvěma lety diagnostikovali nevyléčitelnou rakovinu. Z minuty na minutu se mu změnil život do té doby naplněný pracovními úspěchy. Působil na manažerských pozicích, v několika reklamních či komunikačních agenturách. Pracoval často i 16 hodin denně. S nemocí se pere s humorem a nadhledem – vymyslel a vyrobil karetní hru Chemoška na raka, která na obalu slibuje zábavu do špitálu, kuchyně, na JIPku i do márnice.

„Diagnózu jsem si vyslechl době, když už jsem byl prakticky přiveden zpátky k životu. Samotné umírání jsem si prožil předtím,“ popisuje okolnosti, které vedly ke stanovení nemoci.

„V ten moment mě to nepřekvapilo, protože rok a půl už jsem měl problémy, které se projevovaly různými infekcemi, ztrátou hmotnosti. Všechno to vedlo k tomu, že lékaři nevěděli, co mi vlastně je.“

Čtěte také

Se silnou bolestí břicha skončil v nemocnici, ze které byl po prvotním ošetření propuštěn se závěrem: viróza.

„Vyšel jsem před nemocnici, upadl jsem a už mi bylo hodně zle. Hodně jsem zvracel, nebylo to příjemné,“ přibližuje stav před hospitalizací.

„Dovolal jsem se své lékařce v ÚHKT, která v neděli ráno mezi sedmou a osmou zvedla telefon, řekl jeďte okamžitě k nám, tam se o vás postaráme. Takže jsem přijel do ÚHKT, kde mi zachránili život.“

V nemocnici zůstal další tři měsíce a průběžně podstupoval chemoterapie. „Dozvěděl jsem se, že mám variantu leukémie, která je v podstatě nevyléčitelná,“ říká Laštovka.

„Je to taková kámoška, která si u mě v těle občas udělá mejdan a chce mě zabít. Ale zase žádná umělkyně to není, už se jí to dvakrát nepovedlo.“

Čtěte také

Aby se během náročné léčby zabavil a odreagoval, vymyslel karetní hru Chemoška na raka. Principem je vyhnout se rakovi, který se skrývá v balíčku. A v pravidlech je, že když si člověk lízne raka a nemá chemošku, prohrává.

„Morbidní to určitě je. Ale zase na druhé straně, já bych se strašně rád ubránil rakovi jednou partičkou karet,“ podotýká s nadsázkou.

„Kdybych mohl na raka hodit jednu kartu ,chemošku‘ a měl naději, že se to trápení ukončí, bylo by to krásné.“

Dojdou peníze

Během nemoci totiž člověka nezaměstnává jenom léčba, ale také běžné starosti o finance a zajištění dalšího provozu domácnosti.

„Přišla za mnou zaměstnankyně nemocnice, která má na starosti sociální případy. Přinesla stoh papírů a řekla: ‚Váš život se změnil. V podstatě jste postižený. Po dovolené se vrátím a probereme, jaké možnosti sociálních dávek byste mohl dostávat.‘ To mě vyděsilo, protože jsem si v ten moment uvědomoval, že se asi opravdu něco děje, že se do práce jen tak nevrátím,“ vzpomíná.

Čtěte také

Na výpadek příjmů nebyl připravený. Pojišťovna jej kvůli táhlým a neobjasněným zdravotním potížím odmítla připojistit. Chybějící finance se proto musely pokrývat z úspor nebo hypotékou.

„Skutečně dojdou peníze. Není neobvyklé, že pak vidíte různé sbírky na portálech, které se tomu věnují,“ konstatuje.

Leukémie, kterou trpí, je nevyléčitelná. Po všech zkušenostech a náročné léčbě už se jejich projevů nebojí. „Ta se mnou zůstane, to už je manželství se vším všudy. Nedá se s tím nic dělat, tak se s ní musím naučit žít,“ uzavírá Petr Laštovka.

Více podrobností o léčbě, vzniku Chemošky na raka nebo marketingové kariéře Petra Laštovky a jeho role u zrodu portálu iPrima si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

autoři: Michael Rozsypal , esta

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.