Klára Notaro: Katedrála Notre Dame vstává z popela

23. prosinec 2023

V Paříži na ostrově Île de la Cité úspěšně pokračují práce na chrámu Matky Boží, který je dosud obestavěný lešením. Chrám téměř lehl popelem během oprav v dubnu roku 2019. Shořely střechy, původní dubové trámoví, zřítila se novogotická sanktusová věž s kohoutem ukrývajícím ostatky svatých patronů Paříže.

Čtěte také

Samotná stavba katedrály zůstala stát díky zásahu čtyř set požárníků. Prezident Emmanuel Macron zarmouceným Francouzům přislíbil, že katedrála zmáčená černou vodou po požáru bude do pěti let opravena a že se zde budou opět konat bohoslužby.

Na opravu katedrály se během krátké doby vybrala téměř miliarda eur, obrovskými částkami přispěli majitelé velkých francouzských firem s luxusním zbožím a kosmetikou a soukromé energetické podniky.

Vedením prací na katedrále byl pověřen armádní generál Jean-Louis Georgelin. Georgelin byl schopný organizátor, znalec gotické architekury, katolík. Díky jeho energii mohly práce na chrámu pokračovat podle plánů i během covidu. Generál Georgelin tragicky zahynul při vysokohorském výstupu letos v létě. Jako poděkování za energii a lásku, kterou věnoval opravě katedrály, bylo jeho jméno vyryto do dubového trámu v novém krovu.

Historické strašidlo

Chrám se dvěma hranatými věžemi, kde se ukrývají starobylé zvony, nebyl vždy váženou památkou. V 19. století byl ve velmi špatném stavu, za revoluce byl silně poškozen. Moderní doba po francouzské revoluci gotice nepřála, chrám Matky Boží byl považován za jakési historické strašidlo uprostřed elegantní Paříže. Dezolátní stav budovy trápil spisovatele Victora Huga, který se obával, že se chrám kvůli zanedbávání údržby zhroutí jako jiné kostely. Hugův román Chrám Matky Boží upozornil na tento gotický skvost.

Čtěte také

Jeho kniha měla velký úspěch a veřejnost začala katedrálu vnímat jako pozoruhodný objekt. Byla vypsána soutěž na její opravu, kterou vyhráli architekti Lassus a Viollet-le-Duc. Díky nim získal chrám nám dobře známou podobu a stal se symbolem Paříže.

Prací na katedrále Notre Dame po požáru se účastnily tisíce lidí, přímo na místě, nebo v ateliérech a dílnách. Řemeslníci všech cechů si této práce nesmírně váží. Kameníci, zedníci, tesaři, restaurátoři, odborníci na vitráže, na výškové práce a další jsou na svůj úkol pyšní, jsou si vědomi, že výsledek jejich činnosti bude vidět po staletí. Vnitřek katedrály je nyní nezvykle světlý, protože zdivo bylo pečlivě vyčištěno.

Vánoční dar pro Francii

Na začátku prosince byl vysokým jeřábem na novou špičatou sanktusovou věžičku posazen měděný kohout svítící novotou. Sochu kohouta, symbolizujícího návrat světla po temné noci, vytvořil vedoucí architekt historických památek Philippe Villeneuve.

Čtěte také

Kolem věží poletovali a pokřikovali mořští rackové, kteří se usadili na řece Seině, televizní štáby na zemi i vysoko na lešeních natáčely toto slavnostní završení další etapy opravy. Do sochy kohouta vložil pařížský arcibiskup Laurent Ulrich zachráněné ostatky a trn z Kristovy koruny. Slavnosti byl přítomen i prezident republiky.

Vše nasvědčuje tomu, že bude splněn termín dokončení opravy. Katedrála má být znovu otevřena v neděli 8. prosince 2024. A to bude pro Francii krásný vánoční dárek.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.