Karel Barták: EP ukončil práci před volbami poslední salvou stovky rozhodnutí

27. duben 2024

Většina poslanců Evropského parlamentu schválila ve čtvrtek rezoluci, ve které odsoudila pokusy Ruska vměšovat se do „evropských demokratických procesů“. Je tím míněno počínání, jako byla vlivová operace proruského serveru Voice of Europe, kterou odhalila česká rozvědka a potvrdila ta belgická.

Proti hlasovalo pouze 27 poslanců, především ti za německou ultrapravicovou Alternativu pro Německo. Zástupci dalších krajně pravicových stran, jako je francouzské Národní sdružení, se zdrželi.

Čtěte také

Protievropští populisté se tak v rezoluci sami poznali a 40 dní před eurovolbami svými postoji v podstatě sdělili, že proti uplatňování ruského, ale nově také čínského vlivu vlastně nic moc nemají. Uvidíme, nakolik jim tyto postoje ve volebním klání uškodí; podle většiny průzkumů mají na posílení svých pozic v europarlamentu nadále slušně našlápnuto.

Trochu se na poslední chvíli odkopali také evropští lidovci, což je a po volbách asi zůstane nejsilnější politická frakce. Postavili se proti etickému kodexu, který pro všechny instituce Evropské unie po dlouhém dohadování předložila česká komisařka Věra Jourová.

Lidovcům se nelíbí, že pokud by byl ten který poslanec podezřelý z neetického počínání, umožňuje kodex nejen provést individuální šetření, ale i zveřejnit jeho výsledek. Jenže hlasování prohráli, takže ti z nich, kdo budou opět zvoleni, aspoň vědí, do čeho jdou.

Výročí vstupu nových zemí do EU

Čtěte také

Poslední plénum čelilo legislativnímu tsunami, jak to už bývá na konci pětiletého funkčního období. Poslanci museli absolvovat nekonečná hlasování o téměř stovce témat velmi rozdílné povahy, z nichž ani jedno nesneslo odkladu do července, kdy se sejde nově zvolené shromáždění.

V podstatě nešlo ani usledovat, o čem všem se hlasovalo. Poslanci byli svými kluby vybaveni přesnými instrukcemi, jaké knoflíky u kterého čísla mají mačkat, což také dělali, pokud se ovšem nechtěli postavit na zadní. I to se samozřejmě dělo. Zvláště čeští europoslanci často hlasují proti linii svých frakcí v té které věci.

Piráti se například postavili proti návrhu zjednodušit život evropských farmářů s odůvodněnou připomínkou, že byl ušitý rychlou jehlou, aby se stihlo před volbami vyhovět nespokojeným rolníkům. Něco na tom je – zrušit kontroly čerpání evropských dotací pro malé farmy, tedy 70 procent všech hospodářství, se jeví přece jen jako trochu silná káva.

Čtěte také

České republiky se dotýká schválená směrnice o bránění násilí vůči ženám, která poprvé postihuje také násilí páchané v digitálním prostoru, včetně online sexuální šikany či sdílení pornografických obrázků vygenerovaných umělou inteligencí. Jedním z důvodů této úpravy, kterou členské státy musí převést do svých právních řádů, je i to, že některé, jako Česko, odmítají schválit Istanbulskou úmluvu o tomtéž.   

Europoslanci při svém posledním maratonu schválili také nařízení, podle kterého budou výrobci přístrojů všeho druhu muset zajišťovat snazší opravy, aby se předešlo zbytečnému nakupování nových praček a vysavačů, když se porouchají. Souhlasili nakonec i s pomalejší redukcí používání obalů, což vyvolalo poslední slušnou přestřelku mezi stoupenci a odpůrci Green Dealu.

Karel Barták

Není divu, že v tomto fofru prošla téměř bez povšimnutí pěkná ceremonie ke 20. výročí vstupu nových zemí včetně Česka do Evropské unie. Což je škoda, protože takové události bychom si měli pořád připomínat. Tehdejší předseda Evropské komise Romano Prodi při této příležitosti řekl, že v evropské politice jsou nejdůležitější dvě vlastnosti, trpělivost a pochopení. Mějme to před eurovolbami na paměti.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio