Jiří Šotola: A kdyby zítra kvetlo kamení. Komorní výbor z autorovy lyriky

19. květen 2024

Básník, dramatik a romanopisec Jiří Šotola (1924–1989) byl významným protagonistou programového básnictví, představitelem „poezie všedního dne“. Výbor z Šotolovy poezie jsme připravili ke stému výročí jeho narození. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Aleš Procházka
Připravil: Vratislav Färber
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 19. 5. 2024

Ve sbírkách z 60. let se u Šotoly projevoval silnější kontakt s básnickou tradicí, kupříkladu nezvalovskou. Dominuje v nich dialog racionality s převažující lyrickou spontánností, gesto propojující protikladné živly. Motivickou kontinuitu tvoří svár minulosti s aktualizací, všednosti a poetizace, střídání stavů naděje a beznaděje, snivé touhy a vidění nahé skutečnosti a danosti podporované skepsí.

Signální Šotolovo téma: vztah člověka a historie, plus touha po „neodbytné básni, / ve které bude všechno...“ jej přivedly k románům. V nich traktoval především situaci jedince v dějinách, evokoval dobový kolorit – ovšem s patřičnou dávkou demytizace. Mezi jeho nejslavnější romány patří Kuře na rožni nebo Tovaryšstvo Ježíšovo. 

autor: Vratislav Färber
Spustit audio

Související