Jan Fingerland: Trumpovy nové boty

24. únor 2024

Frýžský král Midás prý proměnil ve zlato cokoli, čeho se dotkl. Bývalý a možná budoucí prezident Donald Trump se pyšní svým podnikatelským umem. A teď také představil nový druh zboží, zlaté boty. Je to proto, že má peněz nadbytek, nebo nedostatek?

Zlaté tenisky představil Donald Trump osobně na velké promoakci ve Filadelfii, prý na tento nápad myslel už mnoho let. Současně se to stalo den poté, co newyorský soud rozhodl o tom, že Trump bude muset na pokutách zaplatit stovky milionů dolarů. Obě skutečnosti spolu nemusí, ale také mohou souviset.

Nevzdávej se ničeho

Boty stojí 399 dolarů, což je hodně i ve srovnání se značkovými modely. Asi nejsou určeny pro běžné zákazníky, ale pro prezidentovy obdivovatele. Otázkou je, jestli se v nich má chodit. Při nižší ceně by nošení trumpovských bot mohlo být politickým vzkazem – jejich oficiální název zní „never surrender“, nikdy se nevzdávej.

Čtěte také

Jsou ovšem nositelkami i kulturního vzkazu. Evropana nemůže nenapadnout, že působí jako rekvizita ze seriálu o Homeru Simpsonovi. Jsou zářivě zlaté, jak jen boty mohou být. Zdobí je na třech místech písmeno T jako Trump, kotník obemyká motiv americké vlajky a červená podrážka je asi ohlas symbolické barvy republikánů.

Hranice mezi vlastenectvím a obchodem se podivuhodně rozmlžila. Člověk si nemůže nevzpomenout, jak Trump svou zesnulou exmanželku Ivanu pohřbil na golfovém hřišti a získal za to daňovou úlevu.

Čtěte také

Trump není jediný exprezident, který se snaží zpeněžit svůj pobyt v úřadě, ale obvykle se to děje pomocí tlustých vzpomínkových knih, které se hodně prodávají, ale moc nečtou. Trump má ovšem už dávno svůj vlastní „merchandise“, včetně jiných dvou druhů tenisek, ty stojí pouhých 199 dolarů, a také kolínské a parfému, v obou případech ve zlatém obalu. Nabízí také vlastní víno a v minulosti i steaky nebo deskovou hru.

Trump vlastně spojil dohromady osobu bývalého prezidenta, podnikatele a navíc celebrity, která obě předchozí role pohltila.

Miliardář bez peněz

Možná je to ještě jinak. Den před filadelfským představením zářivých bot se Trump od newyorského soudu dozvěděl, že bude muset zaplatit pokutu 355 milionů dolarů plus úroky.

Čtěte také

Je to kvůli machinacím s cenami svých nemovitostí, kterých se měl Trump dopustit při podnikání. Soud také omezil jeho možnosti podnikat na území New Yorku, ale neznemožnil, jak se Trumpova rodina asi obávala.

Znalci amerického soudnictví tvrdí, že má Trump naději při odvolání výši částky ještě snížit. Jenže Trump bude muset také podle dřívějších rozsudků zaplatit více než 80 milionů dolarů ženě, kterou měl sexuálně napadnout a později pomlouvat, a v jiných souvislostech další částky. Momentálně jde o více než půl miliardy dolarů.

Čtěte také

Dosavadní jiné četné žaloby zatím Trump dokázal proměnit na svá předvolební vystoupení a získávat sympatie těch, kdo soudy považují za nástroj pronásledování oblíbeného politika. Tohle je ale jiné. Není jasné, zda má na to všechno Trump dost peněz, a člověk skutečně uvažuje o tom, do jaké míry jsou tyto ekonomicky likvidační rozsudky politicky motivované. Pokud by nezaplatil, teoreticky by mu newyorský soud mohl začít zabavovat majetek.

Americká média také spekulují, zda bude moci Trump použít na úhradu dluhů peníze z darů určené na kampaň. Její provoz má být oddělený od jeho soukromých peněz. Ovšem Trump také provozuje takzvaný politický akční výbor, který už věnoval skoro 80 milionů dolarů na úhradu právních poplatků. Tady je situace méně přehledná.

Jan Fingerland

Pozorovatele nemůže napadnout, že prodej zlatých střevíců je způsob, jak získat co nejvíc peněz. Boty s heslem „nikdy se nevzdávej“ ovšem neprodává on sám tak, jako ostatní trumpistické zboží, ale oddělená cizí firma, která mu zřejmě „pouze“ platí licenční poplatky a nemůže mu tedy ani být zabavena. Trump v tom prostě umí chodit a ani nemusí mít na nohou zlaté boty.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio