Iva Pekárková: Zboží až do domu, velmi časně

2. leden 2024

Stalo se to asi před měsícem. Telefon mě vzbudil ve tři čtvrtě na sedm. Poslepu jsem přijala hovor a zachroptěla: „Haló!“ „Dobrý den celý den!“ hlaholil nadšený hlas s těžkým indickým nebo spíš pákistánským přízvukem. „Vezu vám vaše zboží. Dodávky zdarma až k vám do domu!“

„E,“ poznamenala jsem moudře. „Jste tady? Tak moment!“

Čtěte také

Trpělivě čekal, až se vyhrabu z pelechu, najdu crocsy, vypátrám v batůžku klíče, přehodím přes sebe kabát, odemknu dvoje dveře a ospale se přepotácím přes dvorek k dřevěné bráně. Úslužně mi předal balíček, celý rozzářený.

„Byla dodávka k vaší spokojenosti? Spokojený zákazník – naše radost,“ odrecitoval obehranou frázi, ale tak, jako by ji skutečně bral vážně.

„No ano, dovezl jste to, díky. Ale proč… takhle brzo ráno?“

„Máme pružnou pracovní dobu!“ vykřikl nadšeně. „A tak jsem si trochu přivstal. Takhle poránu není žádný provoz, rozvážím jako blesk!“

„Aha. Už to tak děláte dlouho?“

Čtěte také

„Ano, od čtvrt na šest. Ještě pár balíčků a budu hotový. Jde to jak po másle. Žádný provoz.“

„Myslím… jak dlouho už rozvážíte zboží?“

„No ode dneška! Jsem ve zkušební době, musím se snažit.“ Důvěrně se ke mně naklonil: „Nevěřila byste, kolik lidí ještě spí! Ale když se probudí, mám pro ně balíček!“ A odtančil ke svému vozu.

Všichni jsme spokojení s dodávkou

Když mi přišla textovka se žádostí, ať ohodnotím, jak moc jsem s dodávkou spokojená, přejížděla jsem prstem nad stupnicí od jedné do deseti a vážně nevěděla, na co kliknout.

Čtěte také

Kolonka „dodávkou zboží mě probudili v nekřesťanskou hodinu“ tam nebyla, a tak jsem mu nakonec dala všech deset. Byl milý? Byl. Počkal, až vyjdu ze svých komnat, a nezvonil jako blázen? Počkal a nezvonil. Dovezl, co měl? Dovezl. Co víc si přát?

Předpokládám, že podobné hodnocení tomu úslužnému chlapci dali i jiní zákazníci, které vytáhl z postele. Protože zrovna včera mě telefon probudil v 6:15 a na mé ospalé zakrákorání odpověděl nadšený hlas: „Dobrý den celý den! Jsem tu s vaším zbožím!“

Iva Pekárková

Byl to zase mladý Pákistánec, jiný, ale stejně nadšený. Vysvětlil mi, že teď rozváží zboží brzo ráno. Začal s tím jeden chlapík z jejich firmy a vážně se to vyplácí. Jde to rychle od ruky, není provoz – a skoro všechny zákazníky zastihne doma. Od spokojených zákazníků dostává vysoké hodnocení a to se projeví i na platu.

Takže se můžeme těšit na vskutku časné dodávky.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.