Hitlera se pokoušeli zabít několikrát, nakonec spáchal sebevraždu

20. listopad 2023

Jeho charismatu zdatného řečníka a idejím o budování nového národního společenství propadla i značná část jednoho z nejcivilizovanějších národů. Nacistický vůdce Adolf Hitler se stal z nedostudovaného syna státního úředníka obratným manipulátorem davů, který rozpoutal světovou válku a způsobil smrt milionů lidí.

Jeho cestu k moci usnadnily výsledky první světové války, ze které vyšlo Německo materiálně i psychicky poníženo, a velká hospodářská krize.

Čtěte také

V politickém žebříčku začal stoupat 29. července 1921, kdy se stal předsedou Nacionálně socialistické dělnické strany Německa.

Na Hitlera bylo spácháno několik atentátů, žádný z nich ale nebyl úspěšný. K nejznámějším patří operace Valkýra, kterou vedl plukovník Claus Schenk von Stauffenberg a která měla Hitlera zabít v červenci 1944 v Rastenburgu časovanou bombou.

Jako první se Hitlera pokusil zastřelit už v listopadu 1938 v Mnichově švýcarský student teologie Maurice Bavaud. Nakonec 30. dubna 1945 spáchal sebevraždu.

Období od posledního atentátu na Adolfa Hitlera až k definitivnímu zániku nacistické říše přiblížíme v repríze pořadu Petera Duhana z cyklu Politické vraždy. Na webu ale jen do 20. prosince 2023.

autor: Peter Duhan
Spustit audio

Související