Eva Turnová: Mít kapelu je těžké

8. prosinec 2023

Značnou část svého hudebního života jsem prožila v kapelách, kde byl kapelníkem někdo jiný. Bavilo mě projektu sloužit a užívat si, že se živím tím, co mě baví. Až po letech jsem dozrála do stadia, kdy už jsem nechtěla být jen interpretem, ale začala jsem toužit po kapele podle vlastních představ.

Složila jsem písně a oslovila šest hudebníků. Po pár koncertech jsem zjistila, že mít kapelu není vůbec snadné.

Čtěte také

První člen působil ještě v dalších pěti formacích, takže chtěl jen odehrát koncert se zárukou minimálního honoráře, vlastní pokoj s vanou a teplou večeři. Druhý nosil spoustu nápadů, které se nedaly použít. Myslel si, že moje kapela ho vytrhne z chudoby a proslaví. Spal by kdekoli a jedl cokoli.

Třetí byl pozitivní, ale emočně labilní, takže nikdy nebylo jasné, jestli přijde na sraz. Navíc byl alergický na histamin, který je skoro všude. Čtvrtý byl ředitelem interního auditu, hrál výborně, ale všechno se točilo kolem jeho sól, na pódiu působil nesourodě, jako by ho tam zapomněla předchozí kapela. Soutěžil s prvním a opovrhoval druhým.

Pátý byl závislý na speedu a všude dělal ostudu. Na drogy somroval od čtvrtého. Šestý se naučil hrát, protože byl do mě zamilovaný a myslel si, že si na něj zvyknu a nastěhuju se do jeho dvojdomku. Nesnášel prvního až pátého, protože pro něj znamenali latentní hrozbu.

Čtěte také

Nejdřív jsem si myslela, že jsme parta a o všem budeme rozhodovat společně.

„Chtěla bych nahrát album, tak jsem se chtěla zeptat, kde byste rádi nahrávali,“ nadhodila jsem první téma.

„V nejlepším studiu, takže v Sonu,“ řekl první.

„V nejlevnějším studiu, takže v Chuchli,“ řekl druhý.

Třetí neodpověděl, protože měl propad.

„U Stinga,“ řekl čtvrtý.

Čtěte také

„Kdekoli,“ řekl pátý.

„U mě ve dvojdomku,“ řekl šestý.

„Mít kapelu je těžší než najít partnera pro život,“ postěžovala jsem si kamarádovi.

„To je jasný, on je to totiž partner pro život a ještě kolega z práce, který je zároveň tvůj podřízený,“ odpověděl kamarád. „Napiš si na papírek, co vlastně od muzikanta ve své kapele očekáváš, a dej si inzerát.“

Eva Turnová

Můj inzerát zní takto: „Hledám člena kapely, kterému se moje hudba bude líbit, ale někam ji posune, který bude umět hrát, ale nebude na sebe strhávat veškerou pozornost. Bude zodpovědný, ale zároveň hravý. Měl by brát kapelu vážně, ale mít smysl pro humor. Prostě zábavný společník, který nebere drogy a je psychicky v pořádku. Chtěla bych, aby nás spojoval pocit sounáležitosti, ale aby tento cit nepřekročil jistou hranici.“

Zatím jsem v kapele sama.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio