Co jsou to emoce?

19. březen 2013

Už s vámi někdy mávaly emoce? A víte, kdo nebo co to vlastně je?

Když se nám něco povede, máme radost. Když něco pokazíme, jsme ustaraní. Když nás někdo naštve, jsme rozzlobení. Všechny tyhle pocity, pláč, smích, radost, zklamání, ale i třeba zlobu nebo nenávist můžeme nazvat cizím slovem Emoce.

Dospělí někdy rádi říkají: „Cloumají s ním Emoce“. Nepředstavujte si prosím, že k někomu přijde pan nebo paní Emoce a začne ho silně tahat za ruku. Znamená to, že ten někdo prožívá velké množství pocitů. Že má třeba takovou radost, že se mu chce až vískat, smát se a tancovat a nebo naopak, je tak naštvaný, že by nejraději dupal nohama o zem.

Určitě to taky znáte. A víte, kdo to zná úplně nejlíp? Herci. Emoce jsou pro ně stejný pracovní nástroj, jako pro vás pastelka na malování. Herec musí zahrát, že je smutný, i kdyby vyhrál zrovna ten den balík peněz. Stejně jako musí umět zahrát, že je veselý, i kdyby ztratil svoji nejoblíbenější hračku. Zkrátka emoce jsou pocity, které prožíváme každý den. Emoce je radost, kterou mám z toho, že jsem vám to teď vysvětlila – uf! Tak si to zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.