Bruno Frank: Cestovní pas. Životní pouť prince Ludvíka v bouři historických událostí

30. listopad 2023

Román Cestovní pas z roku 1937 nás zavádí do meziválečného Německa. Ludvík, sasko-camburský princ, je zmítán bouří historických událostí, které jeho rodnou zemi zcela změní v krajinu plnou násilí. Nehodlá se však jen tak poddat nepřízni osudu, a proto se rozhoduje vydat na životní pouť vzdoru a bojovat proti zlu. Jenže v tomto boji není sám. Bohužel, nebo bohudík?

Dětstvím prince Ludvíka se jako červená nit vinuly historické události, jež měnily chod jeho rodné země. Jako členovi šlechtické rodiny mu také bylo dopřáno náležitého vzdělání. Jedním z významných učenců, jenž ho provázel životem, byl také profesor Rotteck. Kritický, avšak moudrý muž.

Pro rozhlas upravila: Ilona Janská
Čte: Jiří Štěpnička
Překlad: Karel Houba
Režie: Pavel Krejčí
Premiéra: 31. 12. 2008
Natočeno: ve studiu v Hradci Králové v roce 2006

Ludvík se za ním vydává na návštěvu. Dveře mu však otevírá jeho půvabná žena Zuzana. Přichází na pozvání, neboť jeho učitel by s ním rád prokonzultoval jednu jakousi záležitost. Poté se setkává i s Augustem, jeho v duchu národního socialismu smýšlejícím bratrem. A tak, jak se víc a víc ochlazují vztahy mezi bratry, se zatahují mračna i nad Německem.

S rostoucím násilím v zemi však roste i odpor a začíná se formovat odbojová skupina, jejíž součástí je i princ Ludvík. Jejich plán, jak zatočit s vládnoucím režimem, zní přímo dokonale. Německá policie má však své špehy všude.

Bruno Frank

Bruno Frank

Německý spisovatel se narodil 13. června 1887 ve Stuttgartu do bohaté židovské rodiny Zikmunda a Liny Frankových. Absolvoval studium práv, nicméně doktorské studium se mu podařilo dokončit v oboru literárním. Své básnické i prozaické prvotiny vydal již během studií – například dva svazky básnických sbírek Ze zlaté mísy. Během studií se také seznámil se spisovatelem Thomasem Mannem, jejichž setkání přerostlo v celoživotní přátelství. Milující chovatel psů, jichž také se svojí manželkou Liesl vlastnili hned několik, roku 1923 s hrůzou sledoval Hitlerův puč a čekal. Definitivně ho k útěku ze země přiměl požár Říšského sněmu roku 1933. Přes exil ve Švýcarsku, Francii, Velké Británii a Salcburku nakonec emigroval i se svou ženou do USA, zatímco německé úřady nejen pro jeho původ, ale i pro jeho protivládní činnost pálily jeho knihy. Právě v exilu vyšlo jeho nejlepší dílo – román Cervantes. Bruno Frank zemřel ve svém bytě na 513 North Camden Drive, Beverly Hills, dne 20. června 1945, týden po svých 58. narozeninách.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny. 

autoři: Ilona Janská , Tereza Zajíčková
Spustit audio

Související