Åsne Seierstadová: Knihkupec z Kábulu. Příběhy ze života jedné afghánské domácnosti

21. červen 2023

Krátce po pádu vlády Tálibánu v listopadu 2001 přijela do Kábulu válečná reportérka Åsne Seierstadová. Tady se seznámila s afghánským osvíceným knihkupcem, který ji pozval do své rodiny a nechal ji zblízka pozorovat život v domácnosti.

Čte: Barbora Goldmannová
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Daniela Zounková
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 14. 6. 2023

Sultán Chán chápe svou práci knihkupce jako životní misi – chce Afghánce vzdělávat a nechávat svobodně zaznít všechny názory. Jak se postupně ukazuje, doma ale platí jen jeho slovo. Rozhoduje o celé rodině. Kdo si koho může vzít, s kým se smí stýkat, kde a zda vůbec může pracovat. Nemá rád burky, ale ženy s vlastním rozumem také ne.

Svou půlroční zkušenost afghánské každodennosti zachytila novinářka a spisovatelka do knihy, jejíž kapitoly přibližují témata zakázané lásky, domluveného manželství, rodinných tradic a zvyklostí, islámského způsobu života i uvažování.

Åsne Seierstadová

Norská novinářka, reportérka a spisovatelka je známá zejména díky svým knihám, v nichž líčí běžný život ve válečných zónách (Kábul, Bagdád, Groznyj) a za něž získala řadu novinářských ocenění. Celosvětově ji proslavila právě kniha z roku 2002 Knihkupec z Kábulu.

Je také autorkou dokumentárního románu Dvě sestry, líčící příběh dvou dospívajících dívek, narozených v Somálsku a žijících v Norsku, které jednoho dne opouštějí svoji rodinu a vydávají se do Sýrie pomoci při džihádu. Autorka se snaží odkrýt kořeny a pochopit důvody radikalizace dětí přistěhovalců v Evropě.

Nejnovějším autorčiným počinem je dokumentární román Jeden z nás. V tomto díle usiluje o popis a vysvětlení největší tragédie norských novodobých dějin – útok fanatika a masového vraha Anderse Breivika.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související